Közgazdaságtani Nobel-emlékdíjat ért a minimálbér-emelés hasznának kimutatása

fizetés független Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom minimálbér

 

A minimálbértörvény segítségével a díjazott, a Berkeley-n tanító Card elemezte a minimálbér emelésének hatását a munkanélküliségre – írja a g7.

Sokaknak nem újdonság Card 1993-as tanulmánya, amiben két amerikai állam gyorséttermeinek foglalkoztatottságát vizsgált, mely szerint még növekedett is az alkalmazottak száma azokban a gyorséttermekben, amelyekben korábban az alacsonyabb bért fizették.

Az minimálbéremelés független  a többi gazdasági hatástól, így tekinthető természetes kísérletnek New Jerseyben, míg Pennsylvania segítségével kiszűrhetők az egyéb gazdasági trendek.

Az egyetlen baloldali párt, az Igen Szolidaritás a drasztikus minimálbér mellett harcol. Az ISZOMM a havi nettó 250.000 forintos minimálbért akar adni a dolgozóknak. Ezen felül, az oktatásba, rendvédelemben, kultúrában, egészségügyben dolgozóknak viszont 350.000 forintos minimálbért javasolnak, minél hamarabb. A képlet nagyon egyszerű, ezek az összegek, amiből ma meglehet élni Magyarországon.

Fotó: Shutterstock

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak