A vállalatok lassan is elmondják: “nem lesz béremelés”

bérek dolgozók fizetés infláció

A vállalatok többsége idén nem akar béreket emelni, azaz legfeljebb az infláció mértékével igazítaná ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara  felmérése szerint – írja a Portfolio.

 A cégek 30%-a gyáltalán nem változtatna a béreken, közel hasonló arányban emelnék a bruttó béreket, mint 2020-ban tették, a béremelés várható mértéke azonban csökkent.

A vállalatok 1-5 százalékos béremelkedést tartják valószínűnek (35 százalék), a tavalyihoz képest kevesebben számolnak ennél jelentősebb, 5 százalékot meghaladó bérfejlesztéssel (33 százalék), derült ki a felmérésből. Tavaly még 45 százalék számolt 5 százalék feletti béremeléssel.

2020-ban a vállalkozások 6 százalékánál csökkentek a bérek, ez az arány 2021-ben várhatóan csak 2 százalék lesz az áprilisi várakozások alapján.

Az idei évben várhatóan 5% lesz az átlagos infláció, így az MKIK felmérése alapján a dolgozók többségének nem fog emelkedni a keresetének a vásárlóértéke.

Fotó: MTI

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkban és a Twitteren is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak