A diákok sötétben tartása mellett, a tanárok lebutítása a kormány célja

iskola oktatás Szabóné Kállai Szilvia

Pedagógusképzés átalakítását tervezi a kormány. A tanárok oktatás kritériumait könnyítenék meg azzal, hogy vonzóvá tennék a pedagóguspályát. Könnyű utat biztosítanának így a diploma megszerzéséig.

A pedagógushallgatók felkészítését az új Nemzeti alaptanterv (NAT) értelmében végeznék az egyetemek, amivel a kormány nagyon elégedett. A kerettantervet nem érintő tartalmak viszont csak akkor maradhatnak a követelmények között, ha azok pedagógiai szempontból nélkülözhetetlen értékűek, másrészről viszont, a felesleges, köznevelési tartalmakat nem érintő részeket törölni kell.

Abszurd hazugságokkal akarja fenntartani azt a látszatot, amely több sebből vérzik évek óta a vészesen csökkenő létszámú pedagógusképzésben! Nem az a megoldás, hogy „lebutított” képzés könnyítsen a kimeneti követelményeken. A minőségi oktatáshoz elengedhetetlen a kiváló képzésnyújtás! A pedagóguspályát a megbecsült fizetéssel lehetne elsősorban vonzóvá tenni.

Ott kezdje a “kedves kormány”, hogy a pedagógus alapbér vetítési alapját azonnal igazítsa a jelenlegi minimálbérhez, amely 2014-ben ragadt! Nem kérünk a szakmai ágazati emelésekből! Valódi béremelés járjon a pedagógusoknak, akik fogyószámban vannak.

Öregszik a pedagógustársadalom, nyugdíjkorhatár betöltését követően nem maradnak tovább az oktatás területén. Köszönik szépen, de inkább otthon töltik az idejüket a családjukkal. Ezenközben szépen elfogy a fizika – kémia – földrajz – matematika szakos tanár az iskolákból. Elfogynak a tanítók az alsó osztályokból. A megmentő akciót át kellene jobban gondolnia az oktatásügynek, hiszen nem a lemorzsolódást fogják ezzel az új tervezetekkel megvalósítani, hanem felkészületlen tanárokat fognak gyártani a minőség rovására.

Darth Vader jut eszembe erről, amikor harcol a gyerek az apjával. Megmenti a végén ugyan, de meghal szegény apuka.

Ebben az esetben a pedagógustársadalom maga Darth Vader, akit nem győznek le, de nem is mentik meg!

De ki a gyerek? Mindenki döntse el. A fantáziájára bízom.

Szabóné Kállai Szilvia, pedagógus, az ISZOMM alelnöke

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak