Lopás helyett foci – avagy, hogyan beszéljünk arról, amihez értünk

futball Gallai Dávid sport

Minap nehezen rá vettem magamat és megnéztem a Momentum sportos szakpolitikának nevezett értelmetlenségéről szóló valamit.

Kezdjünk egy értelmes vitát arról, mit kell tenni a sportban és mit ne tegyünk és hogyan.

Orbán-rendszerének a sportpolitikája felettébb kétarcú. Hiszen, ha csak a retorikát nézzük, a TAO-rendszer számos fontos eredményt ért el a kisközösségeknél, apró települések csapatai maradhattak életben, valamint képesek lettek fejleszteni saját infrastruktúrájukat. A beruházások pedig a helyi kisvállalkozásokat segítették. A pályák száma – nem csak kifejezetten kell gondolni a stadionokra – nem csak a focinak, de az egész társadalom mozgáskultúrájának megfelelő kialakítására is szolgált.

Ha alaposan megnézzük, akkor láthatjuk számos baloldali elem van a TAO-rendszernek. Miért is mondom ezt?

  • Elsősorban kapcsolatokat alakít ki.
  • Támogatja és kiemeli az amatőr sportközösségeket, de ami a legfontosabb:
  • Az utánpótlást segíti és támogatja.

Egyszer én is sportoltam! Emlékszem milyen nehézségek árán tudtunk abban az időben sportolni és milyen körülmények között. De mégis, ha ennek a rendszernek a hibáját kell keresni kell, akkor az a felcsúti eszement projekt. A Momentum miniszterelnök-jelölt jó helyszínt talált.

Hiszen a Puskás Akadémia megtestesíti mindazt, amiért nem látjuk a rendszer lényegét. A költekezés irracionális helyzetet teremtett, hiszen ahol legalább sikerült egy párat a labdába rúgni, ott egy stadiont fel is húztak. Fenntartásuk hihetetlen gazdaságtalan. Tehát nem az a megoldás, ha azt mondjuk a „modern futball a jó futball” Hanem a projekt mellé egy megfelelő vezető kell, aki képest ezt megfelelő rendszerbe terelni.

Amikor azt mondják hatékonyabb támogatási rendszerre helyezni a fókuszt, az egy igazi blődség. Teljesen mindegy minek nevezed, ha nincs megfelelő képesítéssel rendelkező vezető a futballhoz.

A baloldali politikának, az Igen Szolidaritásnak az a feladata, hogy kivonja a sportból a politika szót, hiszen a sport a kultúrához hasonló, különleges státuszt érdemlő terület, ezért ezek a nehezen érthető politikai mintázatok nem alkalmazhatóak ebben a szegmensben.

A sport politikai csapdából való felszabadítása már önmagában váltást hozhat a rendszerben. És itt a következő nagy hiba! A sport nemcsak a fociból áll, kedves Momentum. Elfelejtettétek a többi sportágat. Hol a kézilabda, jégkorong, kosárlabda és a többi sportág? Dolgozzunk egy jó sportfinanszírozáson, és akkor képesek lehetünk a szakmai kifejezéssel élve gólt szerezni.

Gallai Dávid, az Igen Szolidaritás Budapest 12. sz választókerületének képviselőjelöltje

Fotó: Illyés Tibor/MTI

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak