Hazánkban ma minden munkaórában 13.000 forintnyi értéket állítunk elő – nos, ezzel a számmal vagyunk utolsók

250.000 minimálbér Európa GDP munkaóra

Délelőtt adtunk arról hírt, hogy az egy óra munkával megtermelt GDP összege itthon a legkevesebb Európában.

A közhiedelem töretlenül úgy véli, hogy a gázt köbméterben, a légnyomást bar-ban, az osztályzatokat pedig 1-5-ig tartó skálán mérik, s noha ezek így is említhetők, valójában joule-ban, pascalban és százalékban fejezik ki.

Valahogy így állunk a GDP-vel, amit egykoron nemzeti jövedelemnek is mondtunk. Ez egy nagyon elvont fogalommá vált, valójában sok-sok statisztikai adat derivátumaként juthatunk el hozzá, azonban önmagában alig jelent valamit, legfeljebb az a része, hogy nő, vagy csökken.

Kiváltképp az egy főre jutó GDP roppant félrevezető, ugyanis ebből egyáltalán nem következik se jólét, se a fordítottja. Mondjuk, egy olajkirályságban mérhetnek hatalmas GDP-t a nép tényleges nyomora közepette.

A GDP a lehető legegyszerűbben mondva úgy adódik, hogy összeadjuk a lakosság költéseit, a kormányzat költéseit, a beruházott összegeket, valamint a nettó exportot, pontosabban ezeknek is csak a számlákkal lepapírozott részét. Azonban piszkosul nem mindegy, hogy melyik elem a domináns!

Ha azt nézzük, vajon egy óra alatt mennyi GDP keletkezik, azzal már közelebb jutunk a valóságos fejlettséghez, hiszen ugyanazt az értéket elő lehet állítani 1 óra és akár 100 óra alatt is.

Magyarország szép lassan az EU sereghajtójává válik minden tekintetben. Most éppen az egy óra alatt előállított GDP tekintetében foglalhatjuk el a negatív trónt, bár forintban nem hangzik rosszul: hazánkban ma minden munkaórában 13.000 forintnyi értéket állítunk elő. Nos, ezzel a számmal vagyunk utolsók.

Ez is eléggé szégyenpad, de van ennél lejjebb is. A hivatalos minimális órabér 1.000 forint, ugyanez a szakmával rendelkezőknél 1.300. Bruttó! Ez azt jelenti, hogy a minimálbér az előállított érték nagyjából 8 %-a, a szakmával rendelkezők esetében persze már 10 %-a.

Tehát, az az egy millió ember, aki ma Magyarországon minimálbérért dolgozik, az elmondhatja, hogy az átlagos termelési érték egy tizedét sem kapja meg fizetésként.

Ezt csakis förtelmes kizsákmányolásnak lehet nevezni, ami az EU-ban Magyarországon a legborzalmasabb. Az IgenSzolidaritás, amely a hazai pártok között messze a legmagasabb minimálbérért, a havi nettó 250.000 forintért küzd, valójában a megtermelt érték egyhatodát akarja a dolgozók zsebében látni, de még ezzel sem jutnánk el odáig, hogy a melósok fifty-fifty-be kerüljenek a tőkésekkel.

Fotó: Rosta Tibor / MTA HM Arzenál Elektromechanikai Zrt. kiskunfélegyházi gyára 2020. november 6-án

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak

Vélemény

Fizetett forradalmak

A történelemkönyvek általában gazdagon leírják, hogy a különböző forradalmi helyzetekben ki kit ölt meg, üldözött el, börtönzött be, váltott le stb, milyen döntések születtek, melyek