Leállhatnak gyárak a gyenge forint és az ötszörösére nőtt energiaárak miatt

áram baj gondok gyárak költségek nagy cégek

 

A többszörösére emelkedő piaci áramárak, a pandémia által okozott szerződéses bizonytalanság oda vezethetnek, hogy Magyarországon az ipari nagyfogyasztók egy része akár korlátozhatja is a gyártói kapacitását, vagy akár le is leállíthatja a termelését – írja a portfolio.hu.

Az ipari fogyasztók az Ipari Energiafogyasztók Fóruma elnöke elmondása szerint ,már jelenleg is komoly gondot okoz az általuk képviselt ipari nagyfogyasztók, mert a koronavírus-járvány miatt sok cég nem mert éves szerződést kötni, hanem rövidebb időre, vagy csak napi spotárokon szerzi be a szükséges energiát.

Az áram megawattóránkénti ára, már hetek óta 200 euró körül/felett jár, azaz négy-ötszörösére emelkedett, miközben maga a forint is történelmi mélypontra bukott az euróval szemben tegnap és ma is. A magas árak azért is okoznak már most is nagy gondot, mert ezekben az ágazatokban a termelési értékből mintegy 25%-ot tesz ki az energiaköltség, azonban félő, hogy az ezeken az árszinteken legyártott termékeket nem lesz, aki megfizetné.

Fotó: Getty Images

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak