Ön tudta, hogy mindenki hazudik éjjel és nappal?


Számolgassunk el gondolatban, vajon mire elég egy havi (bruttó) 6,5 millió forintos fizetés!?

Magyrországon ebből már elég tisztességesen ki lehet jönni, hiszen így akár egy franciaágyhoz elegendő lakásfelületet lehet venni. Mindez az Egyesült Királyságban, azon belül is Londonban már nem olyan egyszerű, mivel ott az átlagos lakásárak a budapestiekének durván hatszorosát teszik ki. Ha az ottani miniszterelnök nem jutna szolgálati lakáshoz a Downing utca 10. szám alatt, akkor bizony nagy bajban lenne, ugyanis a havi fizetése jelenleg pont 6,5 millió forint (éves szinten meghatározva 167.000 font). Ebből is látszik, hogy a magyar miniszterelnök alig kisebb, havi 6,3 millió forintos fizetése lényegesen többet ér idehaza elköltve, s így nem is kér szolgálati lakást, hanem családjával elvan a budai luxusházában, amit még kizárólag a szerénynek mondható népképviseleti fizetéséből hozott össze.

Akárhonnan nézzük, Budapesten sokkal jobb miniszterelnöknek lenni, mint Londonban, s nem csupán anyagilag. Itt nem kell hetente berohangálni a parlamentbe, s penge válaszokat osztogatni az ellenzéki kérdésekre, avagy napközben bajlódni a sajtó örökös piszkálódásaival, hiszen egy komplett médiabirodalom gondoskodik annak elmagyarázásáról, hogy itt minden rendben van. Van azért hátrány is, lévén az EU brüsszeli bürokratái ontják a kérdéseket és a kötelezvényeket a magyar kormány felé, s újabban a büntetéseket is. London ettől már megszabadult, s teljes szuverenitásával élvezi a gazdasági lemaradás, illetve az életszínvonal-csökkenés minden örömét. Valamicskét javul ez a helyzet, mert bár “de jure”, azaz jogilag még tagjai vagyunk az EU-nak, “de facto” azonban egyre kevésbé, hiszen pénzt már alig kapunk, a különböző együttműködési keretekből rendre kiszorulunk, s újabban szövetségeseink vezetői is hangosan elkerülnek minket.

Ehhez képest most az az örömteli hír ért bennünket, hogy az illetékes tárgyalópartnerek, tehát a munkavállalók és a munkaadók képviselői a kormány bábáskodása közepette megállapodtak, hogy 2027-re immár nem nominális összeget ígérnek minimálbér gyanánt, hanem egyenesen a majdani átlagbér 50 százalékát. Mielőtt számháborúba bonyolódnánk, szögezzük le, hogy az EU direktívák szerint ez konkrétan az elvárható európai minimálbér magyar változatának az alsó határa. Viccesen szólva, Dobrev Klára már 2022-ben elintézte Brüsszelben azt, amit Orbán Viktor 2027-ben teljesít. Azért viccesen, mert Dobrev valójában csak kibicelt a brüsszeli koncepció kialakításakor, idehaza pedig nem Orbán, hanem az érintett felek tárgyalták ki. Nyilván mindenkinek van ebben valamekkora szerepe, de a 2027-ben a számíthatóan 400.000 forint környékére emelkedő magyar minimálbér mai árfolyamon már megfelel az 1.000 eurós kívánalomnak, amit az ISZOMM szorgalmaz jó ideje. Különbség persze adódhat, ugyanis az említett párt nettóban gondolja ezt a pénzt, s persze nagy kérdés, hogy 2027-ben milyen lesz a forint árfolyama?

Van ennél azonban vérmesebb ambíció is. A Tisza Párt 2030-ra 1.000.000 forintos havi minimálbért ígér. Nyilván itt is adódhat néhány peremfeltétel, például a 2030-as 1 millió forint ne érjen kevesebbet, mint a mai 267.000, illetve a felek közti friss megállapodás fényében az átlagbér érje el a 2 milliót, továbbá hogy a Tisza Párt kormány addig kormányra is kerüljön, s így be is válthassa az ígéretét! Ha minden jól alakul, akkor 2030-ra a mai luxembourgi életszínvonal lesz Magyarországon. Ez roppant szép eredmény lenne a mai utolsó helyről indulva és 6 év alatt 25 tagországot megelőzve.

Picit problémás viszont, hogy a vázolt képek java része sajnos valótlan és mesterkélt, vagyis pont úgy a képzeletre hagyatkozik, mintha 6,5 milliós fizetésről álmodnánk. Ma ugyanis Magyarországon nincs 635.000 forintos átlagbér, de különösen nincs 437.000 forint átlag nettóban. Ma egy nettó 300.000 forintos fizetés már elfogadhatónak számít, azaz a hazudott összegek kábé fele-kétharmada lehet valós. Nagy kár, hogy megint hazudnak éjjel-nappal és minden hullámhosszon.

Bankski –

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak