Döbbenetes baki az új Petőfi-filmben, ugyanis nem szavalta el a Nemzeti Múzeumnál Petőfi a talpra magyart, a film elk@rta


A forradalmi lelkesedésben az akkor 25 éves Petőfi Sándor négy helyen is elszavalta a máig legismertebb költeményét. De ezek között nem szerepelt a Nemzeti Múzeum. Rákay Kálmán Petőfi-filmjében persze ezzel nem foglalkoztak. Berettyán Nándor Petőfinek öltözve szavalja a verset, ahogy kell a múzeum lépcsőjén.

Azt tudjuk a fellelhető forrásokból, hogy 1848 áprilisában megzenésítették és kiadták a Nemzeti dal kotta változatát is, aminek a címlapképén láthatunk egy rajzot – mondta Hermann Róbert történész. – A rajzon ott áll a Nemzeti Múzeum emelvényén Petőfi Sándor és szaval, miközben lent a márciusi ifjak hallgatják, és sokan a kalapjukat is lengetik.

Más egyértelmű bizonyítékunk is van arra vonatkozóan, hogy a kotta nem ábrázolhatja a Nemzeti Múzeumnál szavaló Petőfit – mutatott rá Hermann Róbert. – A rajzon ugyanis nincsenek esernyők, pedig tudjuk, hogy aznap délelőtt és délután is esett az eső.

Illyés Gyula forgatókönyve alapján készült Föltámadott a tenger című, finom torzításokkal, a korszak (1953) ideológiai sémájába illesztett film is tévedett, melyben a Görbe János által alakított Petőfi a múzeum lépcsőjének mellvédjén szavalja el a Nemzeti dalt.

A költő naplója szerint aznap négyszer szavalta el a Nemzeti dalt: reggel a Pilvaxban, az orvosi egyetemen, aztán a Szeminárium téren (ma Március 15. tér) és az elfoglalt nyomda előtt. A Nemzeti Múzeumnál tartott felolvasásról sem ő, sem a márciusi ifjak nem tesznek említést.

A korabeli újságokban, hírlapi tudósításokban, krónikákban azonban nincs ennek nyoma. Sőt, a kortársi feljegyzésekben sincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a költő a Nemzeti Múzeumnál szavalt volna, vagy hogy bárki elszavalta volna ott a verset.

A filmben Petőfit játszó színész, ott áll, ahol Petőfi sosem nem állt.

Ráadásul a Nemzeti Múzeum csak közbeeső állomásnak számított akkoriban a nyomda és a Városháza között. De más források is arra utalnak, hogy ténylegesen nem történt meg ott és akkor ez a híres szavalat.

Nyitókép: Facebook/Most vagy soha

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak