Ki a f@szt érdekel az auschwitzi tábor náci parancsnokának magánélete?

film filmkritika holokauszt kritika

Jonathan Glazer angol filmrendező lengyelekkel azt gondolta, hogy bemutatja a bejárati ajtón kívül csizmáját levevő, otthon zokniban közlekedő, gyerekeinek mesét mesélő és tükör előtt a faszát mosó Rudolf Höss auschwitzi táborparancsnokot. Holokausztreality műfaj is létezik már, kérdés, minek.

Persze megkapja majd az Oscar-dijat a film, (öt szoborra jelölték) hiszen a holocaust feldolgozásával, – kihasználásával – simán lehet elismerést kapni, majd pozőrködni, immáron nyolcvan éve.

A rendező kikölcsönözte a könyvtárból Martin Amis The Zone of Interest című regényét, kicsit átdolgozta, vett egy nagyon gyenge operatőrt és csinált egy vontatott, lassú és többszörösen túlforgatott rövidfilmet. A regényben Höss felesége összejön egy náci tiszttel, a téma a filmben is megjelenik, a tiszt a zöldséges üvegházban behatolás előtt elszív egy cigit.

Az auschwitzi halálgyár mellett élő Höss, a felesége és öt gyerekük életéről szól a film, háttérben az elégetett zsidók füstjével. Unalmas áttekerhető home-video a nácik ebédjéről, fürdéséről, szülinapi partyjáról és még számos családi jelenetet kukkolhatunk, amit otthon csinálnak nácik, keresztények vagy ateista emberek a négy fal között.

Bazdmeg a nácik lekapcsolják este a villanyt a házukban!

Az egyetlen értelmezhető és kellően hazug jelenet a filmben Höss anyósának látogatása, akinek nem tetszik a zsidók megsemmisítése, hányni tudna a lányától, aki a meggyilkolt zsidók ruhájában nézegeti magát a tükörbe és a gyerekei arcáról mossa le a hamut. Fekszik a néni a medence melletti nyugágyban, és nem érti, hogy a gyerekek miért aranyfogakkal játszanak. Az anyós titokban távozik a vendégségből és a filmből is, hiszen ilyen karakter nincs.

A film végefelé az auschwitzi múzeumban, a meggyilkolt zsidók cipőhalma előtt porszívózó takarítónős home-videos jelenet is klassz ötlet, de annak sincs semmi értelme.

Egy húsz perces összehányt főiskolai dolgozatot ért meg ez a mozi, amelyet ha holokauszt-díjasunk, Nemes Jeles csinálta volna, több közelit láthattunk volna Höss tarkójáról miközben elhányja magát.

Sajnos egy újabb hosszú és kellően unalmas önismétlő film készült a holokausztról. Minek?

Érdekvédelmi terület The Zone of Interest
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai-angol-lengyel történelmi film, háborús filmdráma, 105 perc, 2023

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak