Gagyi futball csak tizennyolc éven felülieknek

film futball kritika

Taika Waititi elképesztően gagyi nácis filmjének (Jojo nyuszi) van egy szuper jelenete, – talán az utolsó – amikor a bújtatott zsidó lánnyal táncol a német fiú David Bowie zenéjére. Az ilyen jelentek miatt érdemes filmet forgatni és moziba járni.

Waititi, aki polinéz zsidónak tartja magát, új filmje az amerikai szamoai gyenge fociválogatottjáról szól, megtörtént eseményeket kiszínezve, filmesítve, de sajnos emlékezetes jelenetet ezúttal nem sikerült leforgatni.

A győztes gól című film megtörtént eseményeken alapszik, annyi a sztori, hogy a csapat új edzőjének (Michael Fassbender) valahogy gólt kellene rúgatni egy elképesztően gyenge csapattal, a siker garantált, és persze a győztes gólt egy transz fiú szerzi. ezért kapta meg nálunk a 18-as karikát, nehogy a derék magyar gyerekek a film hatására megkérdőjelezzék a farkuk szerepét.

Waikikinek egy dolga volt, valahogy a győztes gólig el kellett juttatni a filmet ebben a csodálatos környezetben, és addig meg kellett tölteni dialógusokkal, és humoros jelenetekkel a filmet. Az edző gyászol és piál, de sem a gyászt, sem a részegséget nem sikerült igazán megábrázolni, az emberek élik az életüket önfeledten, szabadon, ahol talán még éjszaka is süt a nap.

Az itt élők számára fontos a foci, ugyanakkor nem veszik véresen komolyan, kábé az a helyzet, mint Magyaroszág összes falusi csapatánál, 2-3 állás mellett a futball adja a szabadságot, az életet, amit lehet élvezni, mert ez az a sport, ahol még a helyi kövér rendőr is adhat simán gólpasszt.

A mi fóliás hősünk Jaiyah (a nembináris Kaimana alakításában) igazi különc, a szigeten mindenki szereti és elfogadja őt, és az edző nagy kedvence lesz. Még a csapat csékájának is megteszi az edző, hogy ha már gagyi, akkor ki is  legyen maxolva rendesen.

A győztes gól egy humoros és szórakoztató családi film akart lenni, de nem sikerült. Mert a futball nem a szórakoztatásról szól, a futball maga az élet, egy nagyon komoly dolog.  

A győztes gól
Next Goal Wins
2023. 97 perc.

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak