A XXII. kerületben mindenki mindenki ellen harcol, de vajon hova állnak a civilek? – Önkormányzati választások 2024


2019-ben fideszes polgármestert és ellenzéki többségű közgyűlést hozott az önkormányzati választás Budafokon. Azóta az ellenzéket belső viták miatt elhagyta három képviselő. A maradék ellenzék továbbra is harcol egymással, így óriási kérdés, hogy mi fog történni jövőre az önkormányzati választásokon. Kollégánk Eszes Péter járt utána, hogy mi zajlik a bor és a pezsgő hazájában, Budafok-Nagytétényben.

Budafokon 2019-ben a Fidesz van hatalmon és a volt MSZP-tagokból alakult civil szervezettel, a Budafoki Baloldal Egyesülettel együttműködve vezetik a kerületet. Az egyesületet persze leárulózta a helyi ellenzék, de közben ők maguk meg továbbra is küzdenek egymással is, így ez erősen árnyalja az egyesület döntéseit, hiszen ki maradna egy olyan csapatban, ahol mindenki – mindenkivel folyamatosan csak veszekszik.

Ezt a folyamatot jól jelzi, hogy a kerületben nincsen döntés arról, hogy a Dk vagy a Momentum adja az ellenzéki polgármester-jelöltet. Nagyon valószínű, hogy ezt majd csak jövő tavasszal fogják eldönteni a felek, ha egyáltalán el lehet ezt dönteni. Ugyanis simán lehet, hogy itt külön indul az ellenzék, hiszen mind a Dk mind pedig a Momentum ragaszkodik a pozícióhoz.

A Momentumnál Havasi Gábor, a DK-nál pedig Perlai Zoltán volt MSZP-s, most már DK-s képviselő ambicionálja a Polgármesteri jelöltséget. A Momentum jelöltjéről keringenek pletykák, hogy ő is MSZP-s volt, de erre sajnos nem kaptunk választ a párt elnökétől. A kérés csak azért izgalmas, mert elvileg nem lehet olyan ember tagja a Momentumnak, aki részt vett valamelyik régi párt működtetésében a
múltban.

Összeségében elmondható, hogy míg az ellenzék egymással van elfoglalva addig a kerületi Fidesz és a vele együttműködő civilek jól vezetik a kerületet. Nagyobb botrányok csak az ellenzék körül vannak.

Megkérdeztük, a civilek vezetőit, Dankóné Hegedűs Jolán alpolgármestert valamint Daróczi Károly képviselőt, hogy együtt indulnak-e a Fidesszel? Az egyesület vezetői kizárták ennek lehetőségét, hiszen ők egy független civil szervezet és csak a kerület érdekeit szem előtt tartva dolgoznak együtt a Fideszes polgármesterrel.

Ők egy kerületeken átívelő civil együttműködési szövetségben fognak indulni, melyet a Magyar Szolidaritás Mozgalom egyesület szervez. Úgy tűnik, hogy ez a közösség több mint 12 kerületben fog polgármester-jelöltet állítani és céljuk az, hogy főpolgármester-jelöltet is állíthassanak.

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak