Döntött a kormány: 62 ezer vendégmunkás fogja letörni a magyar béreket


Egyidejűleg legfeljebb 62 ezer harmadik országbeli állampolgár foglalkoztatható munkavállalási engedéllyel Magyarországon – derült ki Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter közleményéből, amit a Magyar Közlöny mellékleteként megjelenő Hivatalos Értesítőben tettek közzé csütörtök este.

A kormány májusban új vendégmunkástörvényt nyújtott be a parlamentnek. Az új szabályozás szerint a vendégmunkások fél évtől két évig terjedő időtartamra érkezhettek volna az országba, amit még egy évvel lehetett volna meghosszabbítani. A törvény viszont tiltotta volna a letelepedést és a vendégmunkások családegyesítését is.

Magyarországon évek óta nincs érdemi munkanélküliség, a munkaerőhiány viszont annál nagyobb.

A Központi Statisztikai Hivatal szerint körülbelül százezer betöltetlen pozíció van az országban, de Orbán Viktor szerint néhány éven belül félmillió új munkavállalóra lesz szükség. Ennek csak töredékét lehet magyar munkavállalókkal megoldani, a többségük valószínűleg vendégmunkás lesz.

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak