Ezermilliárdos hiányt hozott össze az elMatolcsyzott MNB

Matolcsy György MNB

Az első félévben 999,3 milliárd forintos vesztesége volt a Magyar Nemzeti Banknak (MNB), amivel a saját tőkéje mínusz 1500 milliárd forint volt június végén, írja a Portfolio a jegybank honlapján megjelent féléves jelentés alapján. 2022. első és második félévében még csak mínusz kétszázmilliárd körül volt a veszteség, a 2021-est megelőző években pedig még bevétele is volt.

Az eredményt a jelentés szerint döntően a kamatveszteség határozta meg. „A kibővült mérlegben az infláció megfékezése érdekében megemelt, de 2023. május vége óta csökkenő kamatszint mellett a bankrendszer többletlikviditásának lekötése jelentős mértékű nettó jegybanki kamatráfordítással járt.”

A mínuszos tőke a következő évek költségvetésének hatalmas terhet jelentene, ezért is tervezheti módosítani a kormány a jegybanktörvényt.

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak

Hazai

Magyarország kisebbsége választ

A Delphoi Vote Research (DVR) választások előtti közhangulat mérése
A Delphoi Vote Research, Magyarország legpontosabb és leghatékonyabb közvéleménykutató intézete az ISZOMM térítésmentes megbízása alapján a normandiai