Újabb 1500 milliárd forintos hitelt kér a kormány az Európai Uniótól


Magyarország 3,9 milliárd eurós hitelkérelmet (1500 milliárd forint) nyújt be az Európai Bizottsághoz a helyreállítási alap hitelrészéből, a dokumentumokat csütörtökön, határidőre eljuttatják a Bizottsághoz – jelentette be a területfejlesztési miniszter egy rendezvényen csütörtökön, Budapesten.

Navracsics Tibor azt mondta: 3,9 milliárd eurónyi összegre jelentenek be hitelkérelmet, az eddigiekhez hasonlóan energetikai infrastruktúra, energiahatékonysági pályázatok, illetve a zöld állátás projektjeinek finanszírozására.

Két nappal ezelőtt az Európai Bizottság egyik szóvivője beszélt arról, hogy a magyar kormány továbbra sem igényelte a rendelkezésére álló hitelkeretet.

Magyarország továbbra sem fér hozzá a több mint 2000 milliárd forintos (5,8 milliárd euró) helyreállítási alaphoz, mert ehhez teljesítenie kellene a jogállamisági eljárás keretében 21 úgynevezett szupermérföldkövet. A pénz azonban rendelkezésre áll, elveszni akkor fog, ha a feltételeket jövő év decemberének közepéig sem sikerült kipipálni.
A helyreállítási és ellenállóképességi eszköznek (RRF) egy másik, eddig csak néhány tagállam által igénybe vett része a kedvezményes hitel, ami Magyarország esetében legfeljebb 3300 milliárd forintot jelent. A magyar kormány korábban többször változtatta meg a véleményét ezzel kapcsolatban.

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak