Elveszi a lakossági megtakarítás kamatának jelentős részét a kormány


A 15 százalékos személyi jövedelemadó mellett a jövőben 13 százalékos szociális hozzájárulási adót (szocho) is meg kell fizetni a megtakarítások kamatjövedelme után – derül ki a Magyar Közlönyben szerda este kiadott kormányrendeletből.

A július elsején hatályba lépő rendelet alapján a jelenleg 13 százalékos szochót a következő megtakarítások kamatjövedelme után kell megfizetni:

  • bármely hitelintézeti betét (takarékbetét), fizetési számla után a hatálybalépést követően keletkező kamatjövedelemre;
  • lekötött betét esetében a 2023. június 30. napja után lekötött betét kamatára;
  • a rendelet hatálybalépésétől megszerzett értékpapír kamatára, hozamára;
  • nyereménybetét, tárgynyeremény után szerzett kamatjövedelem esetén a magánszemélyt teljes egészében az e rendelet hatálybalépését követő időszak kamatjövedelmeként megillető vagyoni értékre;
  • a rendelet hatálybalépésétől kötött biztosítási szerződés biztosítói teljesítésére;
  • a rendelet hatálybalépésétől nyújtott tagi kölcsön kamatára;
  • foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézmény tagját az ott említett jövedelemnek a teljesített feltételes jogszerzési időtartamnak az e rendelet hatálybalépését követő időszakkal arányos részére.

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak