Volt olyan gimnázium, ahol majdnem minden második tanár sztrájkolt

iskola oktatás sztrájk

Hétfői kezdéssel a Tanítanék Mozgalom hirdetett gördülő engedetlenségi hullámot, amelyhez kezdetben legalább kilenc iskola tantestületének kisebb-nagyobb része csatlakozott, tiltakozva a kormány elhibázott oktatáspolitikája, a tanárok kizsákmányolása és alacsony fizetése, valamint a sztrájkjogok korlátozása ellen – írja a Népszava.

A budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban a tantestület 40 százaléka, 31 fő tagadta meg a munkát, a VIII. kerületi Jelky András Iparművészeti Szakgimnáziumból 20 fő, a budaörsi Illyés Gyula Gimnáziumból 33 fő, a miskolci Herman Ottó Gimnáziumból 37 fő, az ócsai Bolyai János Gimnáziumból 12 fő, a budakalászi Szentistvántelepi Általános Iskolából 5 fő vett részt polgári engedetlenségben. A XI. Kerületi Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnáziumban 7 pedagógus volt „engedetlen”, 14-en pedig az előző tanévben felfüggesztett, jogszerű sztrájkjukat folytatták, amit a diákok szülei „muffin- és süteményhegyekkel” támogattak.

Hivatalos sztrájk keretében szüntették be a munkát 14-en a komáromi Petőfi Sándor Általános Iskolában is, a dunaharaszti Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában pedig 21 pedagógus sztrájkolt hétfőn.

Törley Katalin, a VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium tanára és a Tanítanék Mozgalom képviselője sikeresnek nevezte a hétfői akciót, miután már az első napon kétszer annyi iskola csatlakozott, mint amennyiről előzetesen tudtak.

Idén februárban a kőbányai Szent László Gimnázium 12 tanára indította el a polgári engedetlenség első hullámát az iskolákban, miután a kormány rendeletben – azóta pedig már törvényben is – korlátozta a pedagógusok sztrájkjogát, jogszerű sztrájk közben is munkára kényszerítve őket. Márciusra már több száz intézmény több ezer pedagógusa tiltakozott polgári engedetlenséggel a jogfosztás ellen. Törley Katalin abban bízik, most is tovább fog nőni a csatlakozó intézmények száma.

A Tanítanék Mozgalom a polgári engedetlenségi akció következő fordulóját szeptember 13-ára, keddre hirdette meg.

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak

Hazai Vélemény

Putyin Hágába utazik

A hírcsárdásnak tűnő cím egyáltalán nem valószínűtlen, ugyanis Vlagyimir Putyin simán kaphatna EU-vízumot, hiszen nincs vele szemben semmilyen személyes korlátozás, vagy szankció, ami ebben meggátolhatná.

Hazai Vélemény

A bankokat megmentik, ugye?

A bankvezérek bármekkorát is hibáznak, előbb vagy utóbb megmenti őket az adófizetők pénzéből fenntartott állam. Az adófizetők, ha hibáznak, akkor a bank az állam segítségével

Hazai

Mâchoire du cochon confitée

Az állítólagos kiírás szerinti Petőfi Sándort megidézni hivatott felcsúti gasztronómiai vetélkedőn a kiskunsági préselt malacarc elnevezésű kreáció nyerte el a Magyarország étele díjat.

Gratulálunk a Székekpuszta