100 forint lesz a tojás ára karácsonyra

tojás

Rendkívül nagy a bizonytalanság a tojáspiacon. A takarmányköltségek hónapról hónapra növekednek, és további jelentős emelkedésre van kilátás a csapnivaló kukoricahozamok és a szintén nem túl fényes napraforgó terméskilátások miatt – mondta el az ország legnagyobb tojástermelője, a Gyermelyi Zrt. kereskedelmi igazgatója, Káhn Norbert a KEMMA-nak.

Ahogy elfogy a régebbről betárazott kukorica és szotyola, drasztikus emelésre kell felkészülni. A gabona esetében, az új termés magasabb ára már most megjelent a költségekben. A gyenge forint árfolyam és az üzemanyag drágulása is emelhetik az árat, és természetesen érződik az energiaárak emelkedése is.

A kínálat csökkenése is elkerülhetetlen, mert a kisebb kibocsájtók nem tudnak lépést tartani a finanszírozás költségével, így a szűkebb kínálat önmagában is áremelkedést okozhat.

Összességében elmondható, hogy következő hónapokban egyértelműen magas átadói és fogyasztói árakra lehet számítani. Egyes becslések szerint a jelenleg darabonként nagyjából 65–70 forintos tojás ára az év végére, elérheti akár a száz forintot is.

Foto: MTI

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak

Hazai

Parlament a szarban

Számtalan politikai elemző gyakorta szórakoztatja olvasóit, hallgatóit, nézőit, miszerint az Európai Parlament egy magas habzású, de gyenge hatékonyságú intézmény, s gyakorlatilag semekkora befolyással nem rendelkezik