Már euróban vagy dollárban kéri a társasági adót a kormány

kormány
Mercedes MTI Fotó: Ujvári Sándor

A cégek a társasági adót (nyereségadót) és az iparűzési adót nemcsak forintban, hanem euróban és dollárban is megfizethetik – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebookon.

Egyértelmű a szándék, a forint durva melyrepülése miatt jobban megéri ha devizában fizetnek a vállalkozások, ami főleg a külföldi kézben lévő összeszerelő üzemeknek kedvez.

A forint árfolyama az utóbbi időben rendkívül volatilis, csak az elmúlt egy hónapban az euróval szemben járt 394-en és 416-nál is. Ez természetesen rendkívüli bizonytalanságot jelent a jelentős devizabevételekkel rendelkező, még inkább az anyavállalatuk miatt elsősorban devizában számoló cégeknek.

Az intézkedés azokat a vállalkozásokat érinti elsősorban, amelyeknek jelentős bevételük keletkezik euróban és/vagy dollárban, tehát a jelentős nyugati exporttal rendelkező cégeket. Beleértve a nyugati multik magyarországi leányait, például a német autógyárakat.

Ezeknek így nem kell devizát váltaniuk ahhoz, hogy teljesítsék az adófizetési kötelezettségeiket, ami egyrészt operatív könnyebbséget jelent, másrészt spórolhatnak a váltás költségein.

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak