Az oltásellenesség szomorú próbája

COVID Korea koronavírus

Ha hinni lehet a számoknak, akkor szűk egy hónap alatt az észak-koreai lakosság egytizede fertőződhetett meg a koronavírus valamelyik változatától.

Ez a szám alighanem brutálisan nőni fog, s vele együtt sajnos a halálozások adatai is. Észak-Korea ugyanis notórius vírustagadó, s ennek megfelelően gyakorlatilag védtelenül áll a lehetséges járványokkal szemben. A vírustagadásnak azonban a legkevésbé sem tudomány-közeli a magyarázata, hanem ez az ország olyannyira hermetikusan zárta el magát a külvilágtól, amennyire a kínai Shanghajt sem sikerült elkülöníteni a legkeményebb erőszakkal sem, mármint a helyi hatóságoknak. Ordító különbség azonban, hogy míg Kína mindent megtesz a járvánnyal szemben, tehát drákói oltási programokat vitt végbe, rohamléptékben végrehajtott kórházépítésekkel kápráztatta el a világot és a karantén kíméletlen alkalmazásától sem riad vissza, addig Észak-Koreában csak egy roppant hiányos egészségügyi hálózatban reménykedhet a fizikai állapotában igen legyengült lakosság.

Attól tartok, a világ most élő egyenesben ismerkedhet meg azzal, milyen pusztításra képes a COVID, amennyiben nem tesznek ellene szinte semmit. A helyzet azonban ennél is összetettebb, hiszen országok és egészségügyi világszervezetek sora kínálta fel azonnali segítségét, de nincs konkrét hír arról, vajon ezekből bármit is elfogadott volna Észak-Korea. Reményt keltő azonban, hogy egyes híradások szerint több repülőgép is egészségügyi anyagokkal indult útnak Kínából, de a 25 milliós ország védelméhez ennél sokkal-sokkal többre lenne szükség, és akkor még a helyi disztribúció gondjait meg se említettük.

Márpedig az idő felettébb sürgeti az észak-koreai rezsimet, hiszen a fertőzés terjedése exponenciális, tehát ez a kórokozó akár a lakosság nagyobbik hányadát eltalálhatja a következő egy-két hónapban, ami után félő, hogy a halál fog aratni.

Kim Jong-un dilemmája rettenetes. Vagy nem tesz semmit a sósvizes kezeléseken túl, és akkor milliók válhatnak áldozatokká (köztük akár ő maga!), vagy pedig felhúzza a sorompót, s külföldiek, leginkább kínai szakemberek százezrei árasztják el az országát, élő cáfolatát adva annak az állításnak, miszerint Észak-Korea számára a külvilág csak rosszat hoz, illetve ez az ország mindenre sokkal inkább képes, miatt bárki más ezen a bolygón.

Úgy is mondhatjuk, hogy ez a mostani járvány simán kibillentheti az észak-koreai vezetőt a székéből, mégha ez nem feltétlenül valószínű. A lakosság sajnos mindenképpen iszonyatos károkat fog szenvedni, de úgy látszik, a XXI. század változatlanul védtelen a diktatúrákkal szemben.

Az észak-koreai rezsim a járvány alapvető tényeit nem tagadja, de várhatóan erősen kozmetikázni fogja a halálozások adatait. Ehhez képest Magyarország szinte zokszó nélkül vette tudomásul a világ egyik legrosszabb mortalitási mutatóját, hatalmas többséggel választotta újjá a járványkezelés felelőseit, továbbá bejuttatott a parlamentjébe egy kvázi oltástagadó pártot. Mert mi nem vagyunk Észak-Korea….

– bankski –

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak

Vélemény

A lopott kincs visszajár

Számtalan értékes műkincs lakozik meglehetősen illetéktelen helyeken. A legnagyobb “összehordott” gyűjtemény minden bizonnyal Rómában, pontosabban a Vatikánban van, ahol évezredekre visszamenőleg találunk különböző remekműveket, úgymint

Hazai Vélemény

A franciák csak félig viccelnek

Immáron sokadjára történt Franciaországban, hogy a szavazópolgárok játszásiból megtolják a szélsőjobbot, majd a mindent eldöntő második fordulóban helyre is teszik. Budapestről nézve ez elég bizarr