Megvan az oka, hogy miért szegényebbek az idősebb nyugdíjasok a fiatalabbaknál

elszegényedés nyugdíj nyugdijasok

Az utóbbi néhány évben különösen fölerősödött az a jelenség, hogy a nyugdíjba vonulás évének meghatározó jelentősége van a nyugdíj összegének alakításában – írja a 24.hu.

A nyugdíjasok relatív elszegényedésének az az oka, hogy az újonnan megállapított nyugdíjak tükrözik a nemzetgazdasági átlagkereset növekedését, miközben a már megállapított nyugdíjak emelése nem, mert az csak az inflációtól függ – állapította meg Farkas András nyugdíjszakértő.

2015 és 2021 között 87 százalékkal nőtt az ugyanarra a korábbi évre vonatkozó éves számított nettó kereset valorizált értéke, ezért az idén megállapított nyugdíjak még nagyon hasonló életpályák esetén is sokkal magasabbak lesznek, mint például a 2015-ben megállapított nyugdíjak.

Minél későbbi évben igényli a nyugdíját a jogosult, annál jobban járhat, még nagyon hasonló életpályák esetén is. Ez nem csak a korbetöltött öregségi nyugdíjra, hanem a nők kedvezményes nyugdíjára is vonatkozik, hiszen a kedvezményes nyugdíj összegét ugyanolyan szabályok szerint számítják, mint a „rendes” öregségi nyugdíj összegét – írja a nyugdíjszakértő.

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak

Hazai Vélemény

A Kossuth tér magánya

Lássuk be, egyes ún. ellenzéki pártok teljesen beleszoktak, hogy érdemben már senki nem kíváncsi rájuk. Azt régebb óta megszokhatták, hogy a Kossuth téri bazi nagy