Már csak 3 főre jut egy eltartott nyugdíjas

államkassza elöregedés megtakarítás nyugdíj

 

Az elmúlt 5 évben nagyon sok intézkedés lépett életbe, ami veszélyezteti, növeli a nyugdíjkassza kiadásait – írja a bankmonitor.hu.

Az akkori tanulmány megállapításai már nem feltétlenül időtállóak, és elképzelhető, hogy 15 év múlva már kezelhetetlen nagyságú pénzhiány lesz a rendszerben. Hazánkban egyelőre csak gyenge hatást tudnak kifejteni a saját megtakarítások, foglalkoztató nyugdíj pedig gyakorlatilag nem is létezik.

Az elmúlt 30 évben drasztikus elöregedésnek lehettünk tanúi. 1990-ben még 5 aktív korú jutott egy idősre, addig napjainkban már alig 3,2. Még fontosabb, hogy sajnos a következő évtizedekben sem várhatunk ebben javulást.

Például 2051-ig 1,2 millió fővel fog csökkenni az aktívak létszáma, miközben az időseké várhatóan 400.000 fővel bővül. Azaz már alig 2,1 aktívnak kellene eltartania egy nyugdíjast. Ilyen körülmények között az állami nyugdíjrendszer egyáltalán nem lesz képes biztosítani az idősek megélhetését: hiszen a nyugdíjkassza a mai arányok mellett is erősen deficites.

Fotó: MTI

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak

Hazai Vélemény

A Kossuth tér magánya

Lássuk be, egyes ún. ellenzéki pártok teljesen beleszoktak, hogy érdemben már senki nem kíváncsi rájuk. Azt régebb óta megszokhatták, hogy a Kossuth téri bazi nagy