Kerítésem, Kerítésem, ki a legnagyobb kerítő a világon?

határvédelem kerítés vélemény

Válasz: Hát Te, Orbán Viktor!

Van ez a 150 km-es, ún. déli kerítés a magyar-szerb határon. A fényképészek számára pár kilométernyi erőd-szerű készült, egyébként olyan szokványos elhatárolás, egyharmadán pedig csak a földön végighúzott, kb 1 méter átmérőjű szögesdrót spirál.

A kormányzati porhintés szerint ez a díszlet hivatott egész Európát megvédeni migránsok millióitól. A magyar nép többsége pedig elhiszi. Ettől azonban még ostobaság az egész.

Kezdjük azzal, hogy az ilyen Patyomkin-kerítés értelemszerűen kikerülhető Horvátország, illetve Szlovénia, valamint Románia felé, de legfőképp átugorva. Az idők során ez így is történt, és a délkeleti beáramlást megszüntető német-török egyezmény után az egy ideig a Balkánon rekedt illegális bevándorlók szép lassan beszivárogtak az EU befogadó országaiba. Olyannyira, hogy jelenleg az egész ottani térségben mindössze tízezer szerencsétlent vettek számba, akik közül ötezren vannak Szerbiában.

Nos, Orbán ettől az ötezer embertől védi-óvja Európát a kerítésével, mármint a dagályos szónoklatai szerint.

Vannak azonban más kimutatások. Ezen a bizonyos balkáni útvonalon (részben Magyarországon keresztül) tavaly hozzávetőlegesen 20 ezer illegális bevándorló érkezett az EU-ba, tehát a kerítés aligha képes bármit megakadályozni. Az összes irányból az elmúlt évben mindösszesen 125 ezer migráns jutott be az EU területére, ami nem csupán hét éves mélypont, hanem gyakorlatilag történelmi, hiszen az EU-ba évtizedek óta ennél csak nagyobb számokat mértek. Akárhogy nézzük, a tavalyi belépők 15 százalékát jelenti a magyar viszonylat úgy, hogy ezen a szakaszon egy-két kisebb próbálkozó csoportocskát leszámítva gyakorlatilag senki nem marad a kerítés szélén. (Ha azt tételeznénk, hogy tomboló tömegek állnának a kerítésünk túloldalán, akkor megismétlem: nincsenek.)

Tehát már csak tízezer ember van a Balkánon, akiket nem akarunk átengedni. Ehhez képest csak tavaly 55 ezer belépési engedélyt adtak ki a magyar hatóságok a bevándorlókat kibocsátó országok polgárainak, akiknek mindössze a fele kért munkavállalási engedélyt. A mérleg egyikoldalán tehát 10 ezer, az EU iránt potenciális érdeklődő, a másikon pedig 55 ezer ténylegesen bejuttatott olyan ember, aki célzottan Magyarországra jött, és itt is maradt.

Kétségtelen, van különbség a kerítést szaggató népség és a bérrabszolgák között. Az kerítésszaggatók tovább akarnának menni pl. Németországba, a bérrabszolgák pedig hozzánk jönnek. A kerítésszaggatókkal leginkább riogatják a magyar népet, a bérrabszolgákkal pedig letörik a hazai munkabéreket. Ez utóbbi annyira sikeres, hogy midőn az egy főre jutó magyar GDP az EU átlag 75 százaléka, a béreink színvonala csak 50. Úgy is mondhatnánk, hogy ha a magyar bérek másfélszeresükre nőnének, akkor is csak belesimulnánk a fejlettségi szintünknek megfelelő zónába.

És akkor slusszpoénként egy további izgalmas adat. Az EU évente (így pl. tavaly is) körülbelül 500 ezer embert irányít vissza az indulási országaikba, 70 százalékos sikerrátával. Tehát évente átlagosan 350 ezer korábban érkezett illegális migráns fizikailag is távozik, ami konkrétan hetvenszer annyi, mint ahányat Orbán – úgymond – távol tart a dróthalmazaira hivatkozva.

Megértem, hogy Brüsszel egy fillért sem kíván adni a “kerítésére”.

*bankski*

Fotó: wikipedia

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak