A horvát egészségügy is romokban hever

egészségügy Horvátország kórházak összeomlás

 

Julije Mestrovic, a spliti kórház igazgatója rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a sürgős műtétek kivételével minden más vizsgálatot és beavatkozást elhalasztanak – írja a napi.hu.

A koronavírus-járvány okozta leterheltség miatt teljesítőképessége határához közelít Horvátország egészségügyi rendszere – közölte szerdán az N1 horvát kereskedelmi hírcsatorna.

A dolgozók annyira le vannak terhelve a Covid-betegek ellátásával, hogy el kell halasztaniuk a nem sürgős műtéteket. Az észak-horvátországi kórházak attól tartank, hogy ha tovább terjed a járvány, húsz napon belül nem maradnak szabad ágyak az intézményekben. Zágrábban a klinikák a kapacitásaik 70-80-an százalékát már kihasználták.

A háziorvosok is túlterheltségre panaszkodnak. Elmondásuk szerint nem tudják teljesíteni azt a miniszteri rendeletet, amely szerint november 15-ig a törzskartonnal rendelkező, 65 évnél idősebb pácienseiket meg kell keressék és fel kell ajánlják számukra a védőoltást.

Fotó:  AFP

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkban és a Twitteren is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak