Tavasz óta egy helyben jár az ipar

autógyártás fejlődés gazdaság visszaesés
Mercedes MTI Fotó: Ujvári Sándor

A járműipar 34, azon belül a gépjárművek gyártása 53 százalékkal zuhant, nagyrészt a félvezetőhiány miatt – közölte friss gazdasági számait a KSH.

Nem túl szép számok érkeznek a magyar ipar teljesítményéről. A Központi Statisztikai Hivatal úgy számol, hogy idén augusztusban 0,6 százalékkal volt nagyobb az ipari termelés az egy évvel korábbinál a naptárhatástól megtisztított adatok szerint. Ez viszont úgy jött ki, hogy tavaly augusztusban még nem teljesen tért magához az ipar a járvány első hulláma alatti leállásokból. Ha nem az egy évvel korábbihoz hasonlítjuk, hanem havi alapon nézzük, akkor látszik, hogy február-március óta egy helyben jár az ipar.

A gépjárművek gyártása 53, a járműalkatrészeké 20 százalékot zuhant. A gyógyszergyártás 10,2 százalékkal csökkent. A számítógépek, elektronikai, optikai termékek gyártásában 3,7 százalékos visszaesést mértek.

Minimális növekedést azért mértek mégis, mert a feldolgozóipar közepes és kisebb súlyú alágaiban nőtt a termelés tavaly augusztushoz képest. Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek gyártása is nőtt, 10,6 százalékkal. Ezt főleg a húsipar húzta fel, ott 21 százalékos növekedést mértek.

Fotó MTI, HVG

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkban és a Twitteren is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak