A magyar műtéti körülményeket kifogásolja az ombudsman

alapjogok egészségügy körülmények műtét

 

Sérülhetnek az alapjogok az ellátás körülményei miatt a hazai műtőkben, nincs számonkérhető szabályozás, sem ellenőrzés, így ezek nem garantálják az elvárható műtéti körülmények biztosítását a hazai egészségügyben – írja a Népszava.

Az ombudsman két évvel ezelőtt indította a most lezáruló vizsgálatot, hogy rosszul lett a hőség miatt operáció közben az egyik orvos a Semmelweis Egyetemen.

Azon a nyáron a SE több klinikai műtőjében nem működött a klíma berendezés. Ezt az érintettek azért tartották elfogadhatatlannak, mert a melegben romlik az operálók koncentrációja, a személyzetről csepegő verejték forrása lehet a sebfertőzésnek. Utóbbinak a kockázatát az is növeli, hogy a működő klíma feladata lenne steril levegővel ellátni a helyiséget.

Az intézmények többségeinek a műtőiben van klíma, de a kórházaknak nincs pénze azok karbantartására. És gyakran még a működő berendezések sem felelnek meg a követelményeknek. A Klíma rendszerek cseréjét az is akadályozza, hogy azokhoz sok esetben az épületek teljes elektromos hálózatát is fel kellene újítani.

Fotó: MTI

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak