Engedélyt kell kérni egy magyar multinál a beszélgetéshez

beszélgetés Continental szakszervezet sztrájk viselkedési kódex

 

A helyi szakszervezet szerint meglepő viselkedési kódexet vezettek be a Continental makói gumigyárában – írja a napi.hu.

Az új kollektív szerződést előkészítő időszakban, munkavégzés közben a dolgozókkal csak írásbeli engedéllyel válthat szót a másik üzemegységből érkező személy. A beszélgetést, ha csak egy szóról is van szó, a munkáltató cenzúrázza és indoklás nélkül megtilthatja. A gyárban éppen a korábbi kollektív szerződés egyoldalú felrúgása miatt volt több műszakon át tartó sztrájk.

Nem teljes a munkabéke a Continental makói gumigyárában, s ez most, az új kollektív szerződés  tartalmának egyeztetési időszakában különösen érezhető. A szövetség elnöke szerint azonban a munkáltató mindent elkövet, hogy megnehezítse a szakszervezet dolgát, az online forma hírére adatvédelmi aggályokra hívta fel a figyelmet, a személyes megkérdezés hírére pedig előállt egy új viselkedési kódex-szel. Ez utóbbiban egyértelműen leszögezi, hogy az éppen munkát végző emberekkel „beszélgetés kezdeményezése munkaidőben csak a munkáltató előzetes írásbeli engedélyével lehetséges”.

Fotó: MTI

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkban és a Twitteren is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak