A gyenge forint és az áremelkedés miatt sokkal kevesebbet ér a minimálbér, mint tavaly

Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom ISZOMM minimálbér szakszervezet Szanyi Tibor

A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint egy lépésben kellene jövő januártól 200 ezer forintra emelni a magyar minimálbért, az Igen Szolidaritás azt mondja, hogy 250 ezer nettós minimálbér szükséges, mert ennyiből lehet megélni.

Június elején, egy konferencián beszélt először Orbán Viktor arról, hogy bruttó 200 ezer forintra kell emelni a minimálbért, ami mintegy 18 százalékos emelést jelentene. A kormányfő akkor konkrét dátum nélkül úgy fogalmazott: egy 200 ezer forintos minimálbér van előtte „egy vagy két lépésben”.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke azt nyilatkozta a Népszavának, hogy egy lépésben kellene jövő januártól 200 ezer forintra emelni a magyar minimálbért, majd utána hasonló ütemben folytatni a legkisebb bérek felzárkóztatását. Szerinte ha csak több lépcsőben emelnék a legkisebb béreket, akkor már eleve a 220-230 ezer forintot kellene célozni, a hazai legkisebb fizetések ugyanis jelentős lemaradásban vannak még a szomszédos országokhoz képest is, márpedig tervben van az európai minimálbér bevezetése. A koncepció szerint ráadásul az adott ország bruttó átlagbére felével megegyező összegről kellene indulnia a legkisebb fizetésnek.

Szanyi Tibor azt mondta lapunknak, hogy a megtermelt javakat igazságosan kell elosztani, és akár egy tollvonással bevezethető a 250 ezer forintos nettó minimálbér. Az ISZOMM aláírásgyűjtésbe is kezdett koranyáron, azóta már jóval 200.000 felett van a gyűjtött aláírások száma.

Májusban a KSH közlése szerint 431 600 forint volt az átlagbér, ami az uniós elvek alapján legalább 215 ezer forintos minimálbért jelentene. Ami a februári 4 százalékos emelés után jelenleg csak bruttó 167 400 forint, ami mostani árfolyamon számolva 473 eurót ér (a szakképzetteknek járó 219 ezer forintos garantált bérminimum pedig 618 eurót). Eközben a cseheknél 579 euró a legkisebb kötelező bér – a V4-ek között, minket leszámítva itt a legalacsonyabb. A 200 ezer forintos magyar minimálbér most 564 eurót jelentene, tehát még a csehekétől is elmaradna.

Forrás: MFOR, Fotó: MTI

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak