Minden ötödik falu elnéptelenedik, ha tovább folytatódik a kormányzati ámokfutás

elnéptelenedés falvak program vidékfejlesztés

Az ország falvainak jelentős része eltűnhet a jövőben, a vidékfejlesztési programokra lesz szükség – írja az Atv.

A magyar falvak ötöde eltűnhet a jövőben a GKI Gazdaságkutató szerint. Jelenleg több mint 600 olyan falu van az országban, ahol a lakosok száma 300 vagy annál is kevesebb. 114 községben pedig a 10% -ot sem éri el a fiatalok aránya. Borzalmas arány az, hogy minden ötödik magyar településen 10% alatti a fiatalok aránya, és nyilván a falvakat velük kapcsolatban fenyegeti az elvándorlás.

Akadtak települések, főként Vas és Zala megyében, ahol az 50 évet is meghaladta az átlagéletkor. A GKI szerint ahol a fiatalok aránya a 10 százalékot sem éri el, azokban a falvakban a település megmaradása lehet a tét. A déli határ mentén fekvő Kübekháza önkormányzatának sikerült megtartania, sőt odavonzania a fiatalokat: az átlagéletkor 38 év. 

Az elöregedő, elnéptelenedő falvakba a GKI célzott vidékfejlesztési programokat javasol. Molnár László, vezérigazgató szerint nem feltétlenül óvodákra és iskolákat kell építeni. Idősek otthona, szociális otthon kell, ami biztosítaná az idősek megfelelőbb egészségügyi ellátását. A szociális, bentlakásos intézeti helyekre már most is éveket kell várni, jegyzi meg a GKI jelentése. Szerintük sport-, hitéleti célú, esetleg presztízs beruházások helyett inkább az egészségügyi és szociális ellátás bővítésére kellene költeni a települések jelentős részében.

Fotó: MTI

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak