Leállt a kecskeméti Mercedes

bevétel dolgozók gyár gyárleállás Kecskemét luxusautó Mercedes

A kecskeméti Mercedes gyárban már korábban is voltak leállások. – írja a nyugat.hu

Emiatt a kecskeméti Mercedes-gyárban idén januárban, majd áprilisban már volt egy-egy termelés-leállás, a globális chiphiány miatt pedig június közepén ismét rövidített munkaidőt vezetett be a rastatti és brémiai Mercedes-Benz üzemekben a Daimler.

A kecskeméti gyár több mint 4400 munkatársat foglalkoztat. A világjárvány és a több hetes leállás ellenére 2020-ban több mint 160.000 autót gyártottak Kecskeméten, és 3,4 milliárd euró árbevételt értek el. Egy évvel korábban, 2019-ben 190.000 autót gyártottak 3,6 milliárd euró árbevétel mellett. A globális chiphiány dacára jelentős nyereséget termelt a Daimler német autógyártó az idén a második negyedévben, miután a luxusautói iránti kereslet továbbra is erős volt.Az idei második negyedévben a Daimler 43,49 milliárd euró bevételre tett szert, ami 44 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi 30,18 milliárd eurót. Az értékesített járművek száma 36 százalékkal, 736 385-re emelkedett.

Magyarországon az egyetlen eredeti baloldali párt, az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom követeli, az ilyen nagy multinacionális cégek, és a dolgozók közötti egyenlőbb anyagi elosztást. Az nem lehet, hogy ezek a cégek akkora mennyiségű pénzt hordanak ki az országunkból osztalék címen, hogy elképzelni sem tudjuk. Az euró milliárdos osztalékok adóztatása olyan minimális, hogy röhögve, és kihasználtan alacsony bérezéssel dolgoztatják a magyar munkásainkat. Ez felháborító, és nem hagyhatjuk hogy újra és újra kizsákmányoljanak. 

Fotó: MTI

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak