100 nappal is megnőtt a pajzsmirigyműtét várakozási ideje

beavatkozás egészségügy kórház műtét rehabilitáció

Vannak olyan műtétek, amelynél a háromszorosára nőtt a várakozási idő – írja a 24.hu.

Mint a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai alapján írják, egy térdprotézis műtétre jelenleg 568 napot kell várni, ez januárban 471 nap volt, tavaly június elején pedig 389 nap. Csípőprotézisre 475 napot kell várni, ez bő egy évvel ezelőtt 324 nap volt. A laparoszkópiás epekő műtét esetében gyakorlatilag a háromszorosára nőtt a várakozási idő: egy éve az átlagos tervezett várakozási idő 127 nap volt, mostanra azonban már 351 napra emelkedett.

A gazdasági portál kiemeli, hogy ezeknek a beavatkozásoknak a halogatása az életminőség romlásával jár: egy csípő- vagy térdprotézisre váró beteg állapota egy év alatt sokat romolhat, epekő esetében pedig nem csak a görcsök jelenthetnek problémát, de a fertőzésveszély miatt sem indokolt a műtét halogatása.

A legtöbb műtét esetében nőtt a várakozási idő, főleg a sérvműtétek esetében, amelyeknél fél évet kell várni, a varix és pajzsmirigy műtétek esetében több mint 100 nappal nőtt a várakozási idő. Vannak azonban olyan beavatkozások is, ahol most kevesebbet kell várni, mint fél évvel ezelőtt, például szaruhártya műtétre, urológiai kisműtétekre, kézsebészeti, alagút szindrómák műtétjeire, emlőműtétekre, artroszkópos műtétekre, nőgyógyászati plasztikákra, és mandula, orrmandula műtétre.

Fotó: MTI

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak

Hazai

Újabb családot gázoltak el zebrán

Brutális videót tett közzé a Hajdú-Bihar vármegyei rendőrség egy balmazújvárosi balesetről. Egy édesanya gyerekülésben vitte át a gyermekét biciklivel, amikor elütötte őket egy figyelmetlen autós