Állami szférában dolgozókért demonstráltak a Várban a szakszervezetek


Az állami szférában dolgozók – közalkalmazottak, köztisztviselők, pedagógusok, rendvédelmi és a szociális ágazatban dolgozók, valamint az állami vállalatok alkalmazottai – a fluktuáció megállítása érdekében béremelést és érdekegyeztetést követelnek – hangzott el több szakszervezet közös sajtótájékoztatóján csütörtökön Budapesten a Miniszterelnökségnek helyet adó Karmelita kolostor előtt.

Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke elmondta, a költségvetési területen a tudást, a magasabb kvalifikációt nem ismerik el, ezért szükségesnek tartja a diplomás minimálbér bevezetését. A költségvetésben megvan rá a keret, hogy a korábbi javaslatuknak megfelelően állapítsák meg a béreket: a minimálbér összegénél 30 százalékkal legyen magasabb a garantált bérminimum, ennél pedig újabb 30 százalékkal magasabb a diplomás minimálbér.

A diplomás minimálbér bevezetéséről tárgyalni akarnak az állami szféra ágazatinak képviselőivel, de leginkább Orbán Viktor miniszterelnökkel – tette hozzá a szakszervezeti vezető.

Taskovics István, a Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezetének elnöke elmondta, a kormányhivatali dolgozók az idei 20 százalékos illetményemelésen kívül egyebek mellett garantált, jogszabályba foglalt béremelést követelnek, amelynek minimuma a mindenkori átlagkereset emelkedése lenne. Ezen felül kérik, hogy számukra is emeljék 400 ezer forintra a cafeteria összegét a jelenlegi 200 ezer forintról.

MTI

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak