Nem fogsz meglepődni – minden második egészségügyi dolgozó elhagyhatja a pályát, ha nem változik a helyzet

egészségügy felmérés felmondás Független Egészségügyi Szakszervezet munkahely szakszervezet
Koronavírus - Oltás Gyöngyösön

Felmérést indított a Független Egészségügyi Szakszervezet, hogy megismerje az egészségügyi szakdolgozók helyzetét, illetve jövőképét.

A 890 válaszadó mindössze 14%-a mondta azt, hogy biztosan ott akar tovább dolgozni, ahol most van, és minden második ember pályaelhagyásra készül. A válaszadók 36%-a még bizonytalan, de megfordult a fejében ez a lehetőség.

„A válaszokból adódó helyzet nem rózsás” – fogalmazott a szakszervezet. Sokan a teljes magyar egészségügynek hátat fordítanának számos okból, de leginkább a bérfeszültség, az alacsony, illetve romló bér, a kimerültség és a túl hosszú munkaidő áll a távozási szándékok mögött.

Sokan a magánegészségügybe, vagy külföldre készülnek, vannak, akiket már semmiképpen nem lehetne visszatartani, azonban a válaszadók kétharmada maradna, ha magasabb bért kapna, illetve ha jobb vezetői bánásmódban lenne része a továbbiakban – olvasható a szakszervezet összegzésében, amit az Országos Kórházi Főigazgatóságnak is megküldtek.

Fotó: Egy nő megkapja a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagját a gyöngyösi Bugát Pál Kórház oltópontján 2021. május 31-én.
MTI/Komka Péter

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkban és a Twitteren is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak