289 ezres nettó átlagfizetést mért a KSH

átlagbér átlagfizetés ISZOMM KSH mediánbér Székely Sándor

Márciusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 435 200 forint, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset pedig 289 400 forint volt a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél, mindkettő 8,7 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A KSH áprilisi táblázataiban 2019 januárjáig visszamenőleg megtalálható a bruttó mediánbér havi összege. Ez a mutató már közelebb van az igazsághoz, akkor azt írták, hogy az idén januárban a legalább 5 fős munkahelyeken 332 ezer, az összes munkáltatónál pedig 319 ezer forint volt a bruttó mediánbér, ami bő 100 ezer forinttal kevesebb, mint a ma közzétett átlagfizetés.

Az eddig is tudtuk, hogy a statisztikai hivatal csak a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél jelentkező béreket veszi figyelembe,

tehát majdnem kétmillió ember fizetését egyáltalán nem nézik.

Székely Sándor, az Igen Szolidaritás pártigazgatója lapunknak elmondta, hogy ma Magyarországon nagyjából 3 millió ember bármikor lecsúszhat. Elég egy betegség, egy válás, egy anyagilag rossz periódus, vagy egy vírus miatt kirobbant gazdasági világválság, és máris vége mindennek. És erről a Fidesz kormány tehet. Hiszen immáron 10 éve ők vannak kormányon, de a csak annyira tellett tőlük, hogy hamisítják vagy eltitkolják az igazságot a bérekről. Az ISZOMM aláírásgyűjtést is indított a 250 ezres minimálbérért, amit itt lehet aláírni.

2019-ben a Magyar Szakszervezeti Szövetség és a Policy Agenda közölt számításokat a Pénzügyminisztérium adataiból, kiderült, hogy a dolgozók 52 százaléka együttesen sem kapott annyit, mint amennyit a legjobban fizetett 10 százalék, sőt a legjobban kereső öt százalék annyi fizetést kap, mint amennyit az alsó kereseti kategóriákba tartozó 40 százalék együttvéve.

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak