Elkezdett félni a jegybank a brutálisan magas hiánytól

alapkamat áremelés gazdaság infláció jegybank MNB
Matolcsy MTI/Szigetváry Zsolt

A várakozásoknak megfelelően nem változtatott a hatályos kamatkondíciókon a jegybank Monetáris Tanácsa május 25-én. Az alapkamat maradt 0,6 százalékon, ahová két lépésben, 2020. júniusban és júliusban csökkentették 0,9 százalékról, ahol 2016. május 25. óta állt – írja a HVG.

Virág Barnabás alelnök múlt héten beszélt a jegybank eszközvásárlási programjának visszafogásról – ez az a program, amivel

„a jegybank elsősorban pénzt nyomtat és szór a gazdaságra, finanszírozza az államadósságot és a vállalati szektort.”

Az alelnök lehetséges alapkamat-emelésről beszélt a Reutersnek – ezt a júniusi kamatdöntésre helyezte kilátásba, amikor a jegybank nyilvánosságra hozza friss Inflációs Jelentését is.

A jegybank számított arra, hogy 2021 tavaszán hektikus és magas lesz az infláció (egyedi hatások és a bázis miatt), de a márciusi és áprilisi adat talán még a várakozásokhoz képest is nyugtalanító volt. Az elszabaduló inflációtól a teljes fejlett világban tartanak, a kormányok ugyanis költekezéssel, a jegybankok pedig pénznyomtatással igyekeztek mérsékelni a járvány-válság hatásait. A gazdaságokra öntött rengeteg plusz pénz pedig – még ha nem is azonnal – felfelé hajtja az inflációt.

A magyar jegybank tart attól, hogy a kormány túlfűti a gazdaságot (amivel inflációt generál), emiatt a magas hiánnyal (vagyis sok költekezéssel) tervezett 2022-es központi költségvetés tervezetét kockázatosnak tartják. Ugyanez a véleménye a Költségvetési Tanácsnak – amelynek egyik tagja Matolcsy György jegybankelnök.

HVG

MTI/Szigetváry Zsolt

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak