Szavazhassanak a 16 évesek is! Újabb civil szervezet támogatja az ISZOMM javaslatát

Egyensúly Intézet ISZOMM választói korhatár választójog

Az Egyensúly Intézet új tanulmánya szerint az e-demokrácia lehet a kulcs a formális politika kiüresedése ellen folytatott harcban. A fiatalok úgy lehetnek az aktív politikai generáció része, ha 16 évre csökkentik a választójojogi korhatárt.

Huszti Andrea, pártelnök úgy látja, hogy az ISZOMM sarkalatos téziseinek sorában most a választási korhatár 16 évre való leszállítása vált más szervezetek törekvésévé is, a mt üdvözöl.

Az ISZOMM a Munkát, otthont, itthon című választási programját tavaly novemberben mutatta be, amiben a választói korhatár 16 évre való leszállítása mellett foglaltak állást.

Az Egyensúly Intézet friss tanulmányukban azzal érvelnek, hogy 16 éves korban már minden, a tudatos választáshoz szükséges kompetenciával rendelkeznek a fiatalok, és a kutatások szerint a tizennyolc évnél fiatalabbak nagyobb eséllyel adják le első szavazatukat, és nagyobb eséllyel maradnak aktív szavazók.

Az Intézet kötelezővé tenne az első választást, ezzel is biztosítva a későbbi aktivitást. “Kényszer helyett ösztönzőket is be lehet vetni, a felsőoktatási plusz pontoktól kezdve a babakötvény mintájára „választói kötvény” bevezetéséig bármi elképzelhető.” – írják.

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak