Brutális pénzszórás lesz jövőre – Matolcsy kritizálja Orbán választási költségvetését

államadósság hiány költségvetés kormánykritika Matolcsy választás 2022

A jegybank szerint a kormány terveiben szereplő jövő évi deficit indokolatlan, sőt veszélyes lehet, a kormány a féktelen pénzszórással túlfűtheti a gazdaságot.

Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat tervezete GDP-arányosan 5,9 százalékos deficitet és 79,3 százalékos év végi adósságrátát jelöl ki 2022-re – írja közleményében a Magyar Nemzeti Bank.

„Az MNB megítélése szerint a gazdasági környezet ennél gyorsabb ütemű hiánycsökkentést is lehetővé, illetve szükségessé tesz” – írják a közleménybn, Matolcsy György jegybankelnök a fentiek alapján képviselte álláspontját a Költségvetési Tanács április 27-ei, a 2022-es központi költségvetést megvitató ülésén.

A jegybank szerint választási költségvetés helyett, 2022-től már a költségvetési egyensúly helyreállítása a cél, 2023-ban pedig már 3 százalék körüli hiányt lehetne elérni.

MNB

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkban és a Twitteren is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak