Újra átverte a kormány a nyugdíjasokat az alultervezett inflációval

kapitalizmuskritika nyugdij

A parlament oldalán a héten közzétett 2021-es költségvetési törvénymódosító indítványban szerepel az évek óta megszokott kompenzáció intézménye. A kormány az alultervezett infláció miatt, mindig utólag emeli az “idősek bérét”, azaz a nyugdíjasok hónapokig kevesebb nyugdijat kapnak, mint amennyi járna nekik.

„2021 januárjától 3 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások. A jelenlegi prognózisok alapján ezt meghaladó, 3,6 százalékos infláció várható 2021 egészében. Az érintettek már év közben kiegészítő ellátás-emelésben részesülnek. Amennyiben ezen értéket is meghaladná a tényleges infláció, úgy a különbözetet – a vonatkozó törvényi rendelkezéseknek megfelelően – a kormány november hónapban januárra visszamenőleg is kifizeti.” – idézte az MFOR.

Tehát a kormány az eddigieknél magasabb, 3,6 százalékos inflációt vár, sőt, az utolsó mondat szerint ennél még magasabb is lehet ez az érték. A Magyar Nemzeti Bank az egy hónapja publikált inflációs jelentésében idénre átlagosan 3,8-3,9 százalékos inflációt prognosztizált.

A Portfolionak egy nyugdíjszakértő azt is kiemelte: a módosító javaslat szerint 2021-ben a GDP tervezett növekedése 4,3 százalék, aminek megfelelően idén novemberben lesz nyugdíjprémium, mert 3,5 százalékos GDP-növekedés fölött ez jár, a nyugdíjprémium akár 16 ezer forint is lehet.

MFOR – Potfolio Foto: MTI Mohai Balázs

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak

Hazai

47 ezren várnak műtétre Magyarországon

Pálosi Mihály, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főosztályvezetője a Magyar Kórházszövetség konferenciáján elmondta, hogy jelenleg 47 ezer beteg vár műtéti beavatkozásra Magyarországon – írja az