Támogatják a BKV dolgozók sztrájkját a budapestiek

BKV Budapest közlekedés közvéleménykutatás sztrájk
MTI fotó busz Kovács Tamás

A budapestiek többsége annak ellenére is támogatja a BKV dolgozók által kilátásba helyezett sztrájkot, hogy továbbra is komoly problémát jelent a járványhelyzet. A megkérdezettek 52 százaléka szerint ez elfogadható a jelenlegi helyzetben is – írja a Munkások Újsága a Publicus Intézet és Népszava kutatási eredményeire hivatkozva.

A válaszadók többsége, 61 százaléka gondolja, hogy a fővárosnak azért nincs pénze béremelésre, mert a kormányzat olyan mértékben vont el forrásokat, hogy erre már nem marad pénz. A megkérdezettek harmada gondolja úgy, hogy az önkormányzati cégek, így a BKV is pazarlóan működik. Nem meglepő módon a kormányzatot az ellenzéki szavazók hibáztatják a kialakult helyzet miatt, a cég pazarlása viszont a kormánypártiak szerint rendkívüli.

A megkérdezettek fele jogosnak tartja a 6 százalékos béremelési, illetve a munkahelyek megtartására vonatkozó követelést, sőt a többség elutasítja azt az állítást is, hogy a sztrájkra készülőknek meg kellene elégedniük 1-2 százalékos emeléssel. Érdekes, hogy például a Momentum szavazók ötöde azt gondolja, hogy a jelképes emeléssel is beérhetnék a dolgozók.

A budapestiek túlnyomó része (78 százalék) kifejezetten szkeptikus annak megítélésében, hogy milyen lesz a fővárosi önkormányzat pénzügyi helyzete a járvány után. A Fideszt támogatók 43 százaléka véli úgy, hogy minden úgy lesz, ahogy volt, az ellenzékiek viszont szinte mind (95 százalék) azt gondolják, hogy a főváros bevételei a járványhelyzet elmúltával is sokkal kisebbek lesznek a korábbinál.

Munkások Újsága
Fotó: Kovács Tamás MTI

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak