Pereputty

Bankski Ungár Péter Vitézy Dávid

Szegény Feri! Épp most, élő egyenesben lopják el előle a show-t. Ráadásul lényegileg ugyanolyanok, mint ő volt valaha.

A lényeg pedig az, hogy a hatalom kitermeli a maga dinasztiáit, amelyek képviselői addig szórakoznak a néppel, amíg az tűri. Feri egyszerűen csak beleolvadt a késői kádárizmusba, majd annak elitjébe házasodva futott nagyot a pénzvilág és a befolyásos titkosszolgálatok által biztosított pályán. Harcostársainak java része az egykori kommunista vezérkar fiatalabb tagjaiból, illetve az idősebbek gyermekeiből tevődött össze, azaz olyanokból, akik aranykártyás belépővel rendelkeztek a közélet bármely porondjára.

Most egy furcsa politikai ikerpáros műsora bontakozik ki. Vitézy Dávid és Ungár Péter családi háttere minden csápjával a NER-be van ágyazva, ők a NER-pereputty látványos megtestesítői, frivol módon ellenzékiként tetszelegve. Mindketten elsőrangú iskolákba jártak, mindketten roppant stabil anyagi hátteret tudnak maguk mögött és alatt, s mindketten bejáratosak az összes lehetséges páholyba. Jelenlegi mutatványuk a budapesti főpolgármesterség leuralását célozza, aminek eredményessége több, mint kétséges, de Karácsony Gergely kifüstölésére igen alkalmasnak tűnik.

A jelenlegi főpolgármester meglepően ügyesen politizál, amivel csak az a gond, hogy rajta és környezetén kívül az senkinek sem jó, legkevésbé a budapestieknek. Ismerjük el, a vele szembeni kormányzati ellenszélben pokoli nehéz lehet sikereket elérni, amit bizonyít, hogy az ígéreteiből alig lett valami, s a főváros konkrétan sehová sem fejlődik. Budapest nem lett sem tisztább, sem biztonságosabb, de a szó oktatási, egészségügyi, lakhatási értelmében sem lett élhetőbb hely. A közlekedés állapota stagnál, vagy inkább pusztul, egyedül a belsőbb kerületekben kierőlködött kerékpársávok állítanak emléket e lejáró korszaknak.

A kormány úgy döntött, hogy az önkormányzati választásokat Budapesten udvariasan a közlekedés terepére szorítja, elvégre itt lehet a leglátványosabb csatákat megvívni. Érdekes módon Vitézy Dávid számára ez az egyetlen olyan szakmai terület, ahol igazán otthon érezheti magát. Még érdekesebb, hogy Ungár Péter immár az izzadásig erőlködik, hogy Vitézy legyen olyan kedves, és vállalja fel az LMP főpolgármesteri jelölését, aki viszont húzódozik, mert jól tudja, hogy ez a politikai háttér végül is Gyurcsányék ellenőrzése alatt áll.

Vitézy mutatványa ténylegesen a nép embereként lenne kivitelezhető, amihez viszont sem a családi háttere, sem életminősége, sem az őt támogatni akarók hasonszőrű mivolta nem túl ígéretes. Ezért aztán igazi civilek felkutatása zajlik, csak hát az ilyesmi olyan ritka, mint a fehér holló. Átfogó jellegű és a politika felé is bizonyos affinitásokat mutató civil szervezet jelenleg csupán egy van a láthatáron, a Magyar Szolidaritás Mozgalom, de az inkább balos-plebejus társaság, és meglehetősen kérdőjeles, hogy NER-pereputtyban gondolkodnának.

A ma látható forgatókönyv főszereplőit gyakorlatilag szétveti a jólét, amiben a budapestiek és a főváros környékén élők jóllétének ügye fel sem merül. Ehhez képest képzeljük el, mi lenne, ha a politika és az általa kitermelt dinasztiák csemetéi elegánsan hátrább lépnének, s egy olyan jelöltnek engednének utat, aki nem a kormányzatért folytatott csatában érdekelt, hanem egyszerűen a választópolgárok életére koncentrál! Budapest ezzel történelmet csinálhatna,

bankski –

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak