Nyáron 150 milliárdnyi személyi kölcsönt vettek fel a magyarok, hogy tudjanak hol lakni

MTI Fotó: Mohai Balázs

Az átlag 250 ezres lakbérrel számolva a beköltözéskor 500-750 ezer forinttal kell készülnie a leendő bérlőnek, amelyhez már nem feltétlenül elég csak mélyen a zsebbe nyúlni, erre ugrottak rá a bankok és sosem látott kölcsönfelvétel indult be az országban.

Akinek nincs valamilyen megtakarítása vagy előző albérletből visszakapott kauciója és a család sem tudja támogatni, annak más megoldás után kell néznie. Úgy tűnik, egyre többen már csak hitelből tudják megoldani ezt, legalábbis a legnagyobb hazai hirdetési portálon már személyi hitelt kínálnak az albérletkeresőknek a kaució kifizetésére.

Legtöbb esetben a kaucióval kapcsolatban a legnagyobb akadály, hogy egyösszegben kell kifizetni, plusz az első havi bérleti díjat is ilyenkor kérik el. Mivel egy kölcsönfelvételnél ez a probléma elhárul, sokan tökéletes megoldásnak gondolják a kauciónak megfelelő összeg felvételét, majd a pénz havi szintű törlesztését. Nemcsak a kaució esetében népszerűek ezek a gyors opciók, hanem más nagyobb összegű kiadásnál is. Argyelán József, a Bankmonitor elemzési igazgatója szerint a trendeket az MNB statisztikái is alátámasztják.

Májusban 71,98, míg júniusban 69,47 milliárd forint összegben kötöttek személyi kölcsön szerződést a magyarok. Ilyen havi volumenekkel még nem találkozhattunk a legnépszerűbb fedezetlen kölcsön esetében.

Az átlagos kölcsönösszeg is folyamatosan emelkedett az elmúlt időszakban. A jegybank júniusi adatai alapján az átlagos kölcsönösszeg 2,67 millió Ft volt
– foglalta össze a pontos adatokat a szakember. Elmondta, hogy a Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátorát használók még ennél is magasabb összeget igényelnének. Az elmúlt 1,5 hónapban kalkulálók leggyakrabban 3-3,5 millió Ft összegű kölcsönökkel számoltak.

Argyelán József megerősítette, hogy megjelentek a kaucióra, sőt a lakbérre hitelt igénylők is a hitelpiacon, de hozzáfűzte, hogy ezek száma még a rajtuk keresztül igényelt hitelek esetében nem olyan magas. A legnépszerűbb hiteltípusok egyelőre a felújítási célú és az autóvásárlási célra igényelt kölcsönök.

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak