Saját pénzükön vesznek eszközöket, hogy dolgozni tudjanak a védőnők – teljes bukás a védőnői rendszer átszervezése


A védőnői hálózat tavaly júliusi központosítása óta az önkormányzatok helyett a megyei kórházak felelnek az ellátásért, a szükséges felszerelések azonban nem mindenhol biztosítottak. Erről panaszkodott több védőnő is. Szalainé Pintér Veronika, a Független Egészségügyi Szakszervezet védőnői alapszervezetének vezetője szerint nem anyagi, hanem szervezési problémáról van szó.

Egyikük arról írt, hogy utolérte őket a központosítás átka, elfogytak a tartalékaik, ezért arra kérik a kismamákat, vigyenek magukkal vizeletmintát a várandós gondozásra, mert nincs pohár. Továbbá a szülői kérdőívet is nyomtassák ki két példányban, mert nincs papír, és lassan festék sem lesz a nyomtatóban. Egy másik bejegyzés szerint WC-papírt sem tudnak kirakni a mosdóba.

A probléma július óta állandó, eléggé szerteágazó és sokakat érintő. Az egy nagyon érdekes szám, hogy július óta a védőnők 68 százaléka nyilatkozott arról, hogy saját pénzen vett olyan eszközt, ami a mindennapi munkavégzéséhez szükséges – mondta Szalainé Pintér Veronika, jogi szakokleveles védőnő, a Független Egészségügyi Szakszervezet védőnői alapszervezetének a vezetője az RTL Híradónak.

Szerinte nem anyagi, hanem szervezési problémáról van szó. Amióta ugyanis a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság intézi a kórházi beszerzéseket, sokszor nem rendelik meg azt, amit a védőnők kérnek.

Az RTL az Országos Kórházi Főigazgatósághoz fordult, hogy megtudja, mi az oka az anyagellátási problémáknak és tapasztalataik szerint mennyire általános ez, de válaszképp csak annyit kaptak: „Az eset kapcsán felvették a kapcsolatot a védőnői szolgálatot irányító intézménnyel”, hogy „ellenőrizze és hiány esetén biztosítsa a szükséges eszközöket.”

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak