Csoda történt, a KSH kimutatta, hogy az hazánkban a legdrágább az üzemanyag Európában


A KSH adatai szerint tavaly január óta mindössze két olyan hét volt, amikor a benzin átlagára a régiós országok átlaga alatt volt, és egy olyan hét sem, amikor a dízelé alatta lett volna. A benzinár átlagtól való eltérésében azon túl is nagyobb a kilengés, hogy kétszer – tavaly december második felében – alatta volt: a múlt év elején még 14-17 százalékkal haladta meg azt, és egészen tavaly március elejéig jellemzően 10 százalékkal magasabb volt.

Idén már jóval kisebb a szórás: az év végi 99,45 százalék után januárban előbb még 2,3-2,4 százalék között volt a különbség, majd január után hirtelen 5 százalék fölé nőtt. Azért, mert ekkortól jelent meg a jövedéki adó év eleji emelésének hatása a fogyasztói árakban – vagyis az ár ez év eleji megugrása jelentős részben kormányzati intézkedéssel magyarázható. A különbség jellemzően 2-3 százalékos volt, április elején aztán 5 százalék fölé ugrott, míg most 3,2 százalékkal vagyunk a régiós átlag fölött.

A statisztikai hivatal legfrissebb adatai alapján Magyarországhoz képest a régiós országok közül Ausztriában, Szerbiában és Szlovákiában volt kissé magasabb a benzin átlagára. A cseh, horvát, lengyel, román és szlovén benzinár kevesebb mint 10 százalékkal, a bolgár ár több mint 10 százalékkal volt a magyar alatt.

A gázolajról a KSH azt írja: tavaly a benzinnél is jelentősebb volt az áringadozása. Múlt év januárjában a havi átlagár még meghaladta a 700 forintot, májusban már csak 545–570 forint volt. „A benzinhez hasonlóan 2024 elejétől a gázolaj esetében is folyamatosan növekedtek az átlagárak” – írja a KSH, az adóemelés hatásának említése nélkül.

Az idei első negyedévben havi szinten 5,4 százalékkal haladta meg a magyarországi dízelár a régiós átlagot, aktuálisan ennél kicsivel kisebb, 5 százalékos a különbség.

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak