Panaszkodnak a hazai kereskedők az olcsó kínai árukra


A Temu kábítóan olcsó kínai termékeivel árasztja el a közösségi oldalakat és rövid idő alatt letarolta a magyar piacot. A magyar kereskedők szerint tisztességtelenül jár el a kínai webáruház, ezért a GVH-hoz fordultak.

Ecommerce Hungary elnöke szerint „a Temu akkor is nagyon kemény versenytárs lenne, ha minden szabályt betartana”. Viszont szerinte egyáltalán nem biztos, hogy ez így is van. A szakember felidézte, hogy a kínai vállalattal kapcsolatban a hazai online hirdetők már több hónapja panaszkodnak

Dr. Bőgel György szerint két része van az ügynek: egyrészt az elektronikus piacra konkrét szabályok vonatkoznak, és kérdés, hogy ezeket a kínai óriás betartja-e. Itt az adózással, áfával kapcsolatos ügyek mellett olyan kérdések is felmerülnek, hogy szabályosan tüntetik-e fel akcióikat vagy árazzák a termékeket. Szerinte fontos, hogy ezeket a szabályokat minden szereplő betartsa, ne legyen olyan, hogy mi futóversenyt tartunk, aztán megjelenik valaki biciklivel.

Az ügy másik része szerinte inkább iparpolitikai, felfogás kérdése: „Mit mondunk? Azt, hogy ilyen a piaci verseny, az erősebb győz? Vagy azt, hogy van egy hazai piac, azon vannak fejlődő, ígéretes hazai cégek, amiket meg kellene védeni valahogy?” – tette fel a kérdést az Ecommerce Hungary elnöke. Szerinte itt arról van szó, hogy megjelent egy komoly, több százmillió dolláros külföldi tőkével rendelkező holding, amely elkezdte elvinni a piacot mindenféle akciókkal, engedményekkel – szerinte „pénzégetéssel”.

Még ha ki is derül, hogy a Temu minden szabályt betart, akkor is nagy problémát jelent, hogy óriási marketinggel megjelenik itthon egy olcsó kínai árukat kínáló cég, és komoly versenytárssá növeszti ki magát.

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak