A szakszervezetek szerint semmi baj nincs az olcsó vendégmunkásokkal


A MASZSZ szerint fölösleges a külföldi munkavállalók elűzését vagy karanténba zárását ígérgetni pusztán hatalmi ambíciók miatt, inkább a magyar dolgozók bérét, munkakörülményeit kellene javítani, és arra törekedni, hogy az olcsón dolgozó vendégek se húzhassák le a hazai bérszínvonalat.

Az anyagi helyzet javítása mellett a magyar munkavállalók erkölcsi megbecsülését is hiányolják. Lejárt a szükségmegoldások ideje, arra kérik a kormányt és a pártokat is, hogy a szakszervezettel együttműködve készítsenek olyan programot, amellyel a folyamatot vissza lehet fordítani.

A Magyarországra érkező vendégmunkások számának növekedése többszörösen foglalkoztatta a közvéleményt az elmúlt időszakban. November végén alakult nagyobb konfliktus abból, hogy a makói Continental gyárban történt tömeges leépítésnél a dolgozók szerint csak magyarokat bocsátották el, akik helyére az olcsóbb, külföldi munkaerő felvételét tervezik.

Jelenlétüket igyekszik a kormány elrejteni, azonban az őket foglalkoztató beruházókat vendégmunkásgettók felállítására kényszerítik, számukat pedig a tavalyi évhez viszonyítva határozná meg. 2020-ban 60-70 ezren voltak Magyarországon, idén pedig meg fogja haladni a 150 ezret is a külföldi foglalkoztatottak száma.

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak