Hazudott Orbán a pedagógusok 32 százalékos béremelésről


Orbán kiváló kommunikációs trükkje, hogy Brüsszelre fogja a pedagógusok béremelését, egy oltári nagy hazugság, és még tudja is fokozni. A szakszervezet szerint ha kormány tartani kívánja magát a szavához, s a pedagógusok bérét 2024-re a diplomások bérének 72 százalékára kívánják emelni, úgy biztosan szükség lesz év közbeni bérkorrekcióra is.

A szakszervezeti vezetők arra kérték a pedagógusokat, hogy januárban figyeljék a kinevezések módosítását, mert ebből információk gyűjthetők a fizetésemelésről, s legyenek szívesek a bérekre vonatkozó értesüléseket megosztani a szakszervezetekkel. Egyben arra is kérték őket, hogy csatlakozzanak a szakszervezetekhez. „Nagyon sok múlik ugyanis azon, hogy helyben, azaz az intézmények esetében milyen erős az érdekérvényesítés”, jelezték a szakszervezeti vezetők.

Orbán Viktor a mai sajtótájékoztatón közölte, hogy „egy jogi aktus még hiányzik”, Magyarországnak kapnia kell Brüsszelből egy levelet, amely biztosítja a kormányt, hogy a béremelés bizonyos százalékát az Európai Unió ki fogja fizetni. Elmondta azt is, hogy egy hároméves bérfejlesztési programban 2024. január 1-jétől – vagyis a februári fizetésekben látható módon – 32,2 százalékos béremelést akar a kormány végrehajtani. „Ennél kisebb mértékű, de jelentősebb” emelés lesz 2025. és 2026. január 1-jétől – tette hozzá az MTI összefoglalója szerint.

A magyarországi pedagógusok, diákok és a szülők immár két éve különböző intenzitással tüntetnek általában a munkaterhelések csökkentése és az iskolai munkakörülmények javítása mellett, illetve az elmondásuk szerint megalázó bérezés miatt. Emellett a diákok és és a velük szimpatizálók az idén elfogadott státusztörvény ellen is tüntetnek, legutóbb éppen október 23-án vonultak utcára.

Az idei év első felében a kormány áterőltetett a törvényhozáson egy olyan jogszabályt, amely kimondja, 2024. január 1-jétől megszűnik a pedagógusok közalkalmazotti jogállása. A kormány szerint ezzel rendezik a pedagógusok jogviszonyát és bérezését, a pedagógusok szerint viszont tovább korlátozzák a jogaikat, és mind a munkakörülmények, mind a bérezés tekintetében bizonytalan helyzetet teremtenek. A státusztörvény és a végrehajtási rendelete ugyanis nem garantálja a béremelést, a munkaterhek emelésének lehetőségét viszont nagyon is magában foglalja.

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak