Bevallották: egymillió munkavállaló van minimálbéren


Decembertől 15 százalékkal nő a minimálbér, a garantált bérminimum pedig 10 százalékkal lesz magasabb. Az emelésről szóló megállapodást hétfőn írta alá a kormány a munkaadók és a munkavállalók képviselőivel. Úgy számolnak, hogy az emelés a magasabb keresetűek jövedelmére is hatással lesz.

A jelenlegi béremelés egymillió munkavállalót érint.

„Ez automatikusan azt is jelenti, hogy minden dolgozó bérét arányosan emelnünk kell majd, hiszen nem szeretnénk ha a bérsávok összetorlódnának” – mondta Kun Miklós, a Gyulai Várfürdő Kft. ügyvezető igazgatója.

December elsejétől két bérkategória emelkedik. A minimálbér 15, míg a garantált bérminimum 10 százalékkal. A legkisebb kereset így 266 800 forintra, míg a garantált bérminimum 326 000 forintra nő.

„Ha elfogadjuk azt, hogy jövő évben várhatóan 6 százalék lesz az infláció, ez azt jelenti, hogy a minimálbéren élőknek a reáljövedelme az kilenc százalékkal nő, míg a garantált bérminimumnál ugyanez a szám négy százalék. Ez azt gondolom, nagyon jelentős” – hangsúlyozta Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke.

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak

Hazai

Magyarország kisebbsége választ

A Delphoi Vote Research (DVR) választások előtti közhangulat mérése
A Delphoi Vote Research, Magyarország legpontosabb és leghatékonyabb közvéleménykutató intézete az ISZOMM térítésmentes megbízása alapján a normandiai