Brutálisan csökken az Áfa-bevétel, nincs elkölteni való pénze az embereknek


A pénzügyminisztérium adatai szerint a tavalyi évhez képest augusztusban is csökkent az áfabevétel, idén augusztusban 314 milliárd forint folyt be az államkasszába, ami 14,5 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi 368 milliárd forintos összeg. Eszerint már negyedik hónapja csökkennek az áfabevételek.

Elsősorban a fogyasztási forgalmi típusú, azon belül is az áfabevételek oldalán van jelentősebb gond, 15 százalékos csökkenés látszik augusztusban év per év alapon.

A folyamat részben azzal magyarázható, hogy visszaesett az emberek elkölthető jövedelme, ugyanis csökkentek a reálbérek, ami látszik a bolti forgalomban is. Mint mondta, azonban nem ez a legnagyobb gond.
A magas infláció alapesetben egy alappályában azt jelentené, hogy a fogyasztási típusú, áfabevételek is növekednek, de már olyan mértékű volt az elmúlt hónapokban az infláció, – 20 százalék fölötti – hogy az már beleharap az emberek reálkeresetébe, jövedelmi viszonyaiba, ezen keresztül pedig az elkölthető jövedelembe.

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak