Évközi minimálbér-emelést szeretne a szakszervezet


Jövő héten folytatódnak több hét szünet után a minimálbér évközi emeléséről szóló tárgyalások a munkáltatók, a szakszervezetek és a kormány között. Az érintett munkavállalók bérrendezésére ugyanakkor az előzetes becslések alapján kevés az esély. A napi.hu cikke.

A tárgyalások júliusban kezdődtek, ám több hét szünet után a jövő heti egyeztetésen már egyértelműen eldőlhet, számíthatnak-e a legalacsonyabb keresetű munkavállalók még január előtt a keresetük emelkedésére.

Gyorsan kiderül nőhet-e még az idén a minimálbér

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának következő ülésén már azokat a gazdasági mutatókat is figyelembe tudják venni a felek, amelyek az előző hónapban még nem álltak rendelkezésre.

A minimálbér évközi emelésének lehetőségére az idei évre vonatkozó bérmegállapodás ad lehetőséget, amelyben a felek vállalták, amennyiben az akkori előrejelzésektől jelentősen eltér a nemzetgazdaság tényleges jelenlegi helyzete, a megállapodást a újratárgyalják.

A minimálbér alulmaradt az árakkal szemben

A szakszervezetek szerint indokolttá teszi az érdemi egyeztetéseket, hogy az árak jobban nőttek, mint a kötelező legkisebb bér összege. Abban az esetben is szükség lenne a minimálbér soron kívüli emelésére, ha az infláció gyorsabban csökken az év végéig, mint ahogyan a szakértők várják.

Júliusban a fogyasztói árak emelkedése átlagosan 17,6 százalékos volt, ami elmaradt a béremelés egyik feltételeként kijelölt 18 százalékos határtól.

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak