Apokalipszis itt és most! – Megalakult az Erdős Péter Petőfi Zenei tanács


Úgy tűnik, hogy az országban nem csak a Szocikk.hu szerkesztősége vette észre, hogy zeneügyileg az élet megállt valahol a ’90 -es évek elején. Akkor Jött a Tankcsapda, a Kispál, a Puf, futottak a Punkok, sokadik virágzását élte a blues. Jöttek befelé az elektronikus tánczenék, és bárhol lehetett lötyögni diszkózenére is.

Ma, egész egyszerűen nincsenek tágan értelmezhető zenekarok. Persze vannak jó zenék, de mind szubkultúrákba . A punk, rock, Az alterszcéna totálisan beszükűlt. Óriási bulik vannak, de a közönség igencsak megcsappant, illetve megöregedett. Persze a ’Csapda mindenhol, tömegek előtt játszik (és ez nagyon jó) ámde egyértelmű, hogy a közönsége, mint ahogy a többi zenekar közönsége is, öregszik.

A blues szintér gyakorlatilag megszűnt, ami azért értelmezhetetlen, mert a ’90 -es években tömegek táncoltak nagy, még nagyobb és egészen nagy helyeken is hetente bluesra. Ma Hobón kívűl már csak Bill kapitány tartja a frontot. Két jóval 70 felett lévő művész.

Az elektronikus tánczene az Anima kimúlásával zsákutcába jutott, nyilván vannak legális és illegális goa és egyéb partik szép számmal, de hát ezek az események, jellegüknél fogva nincsenek benne a magyar zenei közegben. Megmaradnak szubkultúrának, mégha akár tömegeket is képesek egy – egy rendezvényükre megmozgatni. (OZORA nem ér, mert a közönség túlnyomó része külhoni, helló.)

Szóval úgy tűnik, valami el lett rontva (e sorok szerzője, napestig sorolhatná hogy mi, elég csak annyit mondani, hogy: Sziget Fesztivál.), de inkább nem mondja, mert ma süt a nap, tavasz van, és a lányok elkezdték levenni a télikabátot, szóval nézzünk pozitívan a jövőbe. Merthogy megalakult a Petőfi Zenei tanács. 10 olyan emberrel, akik elvileg tényleg sokat tudnak a zenéről, a szervezésről, és Magyarországról általában.

Persze a liberális sajtóban nem fogják ezt szeretni mert:

  1. Tanács – biztos komcsik
  2.  Nincs benne nő – Ez valóban gáz, de fél óra gondokodás után sem tudok érdemi női szereplőt a magyar zeneiparban. Ennek nyilván sok oka van és mind gáz, cserébe nem biztos, hogy ez a 10 ember tehet róla.
  3. Benne van a Sziámi meg a Tátrai is – Főleg Sziámi a probléma, mert ő azért egy félisten alter és punk körökben. Tátrai csak zseni, és hát ugye milyen kár, hogy ő is…

Szerencsémre egy baloldali újságban dolgozom, ahol le lehet írni azt is, hogy ha valami rendben van. Márpedig szerintem nagyon rendben van, ha a magyar könnyűzene helyzetével végre közösen foglalkoznak azok, akik azt magas szinten művelték, művelik.

Szerkesztőségünkben felmerült ugyanakkor, hogy a névválasztás kicsit sántít. Petőfiről nem tudjuk, hogy szerette-e a zenét. Lehet utálta. Viszont, volt már arra példa, hogy a magyar könnyűzenét profi módon irányították, és az akkor született zenekarok és számok bizony még ma is meghatározzák a magyar könnyűzenét. Akár be voltak tiltva, akár nem. Ezért szerkesztőségünk javasolja, hogy a Petőfi Zenei tanácsot nevezzük át Erdős Péter zenei tanáccsá.

Ezen felül, itt a szerkesztőségünkben is nekiláttunk az ötletelésnek, és legott meg is alakítottuk az Apá(n)k és Fiúk zenekart.

A zenekar karakteréről még vannak viták a szerkesztőségben, de kreatív energiák elszabadultak, a próbák elkezdőttek. Ha lesz demo, küldjük is Petőfi Tanácsnak.

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak