Víg Mihályt megpróbálta egy portréfilm eltemetni, szerencsére nem sikerült


Hé! Meghalt Víg Miska, gyorsan rakjatok össze valamit pár archív felvételből, és van ott az archívumban 2-3 interjú is! Legyen benne a Tarr Bélás filmzenés korszak, a felesége halála, persze Méhes Marietta alap és pár gyerekkori fotó is. Mintha lenne biciklis drónos felvételünk is Mihályról, az most nagyon trendi, ki ne hagyd. Mikorra tudnátok megcsinálni?
Holnapra!
Köszi!

Valami ilyesmi párbeszéd illene az Ott torony volt című Víg Mihály másfél órás portréfilm elé, szerencsére nem halt meg Miska, pedig a rendező, Kécza András mindent megtett, hogy eltemesse. A filmet szeptember elsejétől mutatják be a mozikban.

Oké. Tényleg. Megpróbáltam pozitívan állni hozzá, és jó keresztényként (nem) elfogadó lenni és meg szeretnék bocsátani a rendezőnek, de nem megy.

Tudom. Óriási dolog ma, hogy ebben a rohadt rendszerben van ilyesmire egyáltalán pénz, vannak producerek, meg lehet nézni Mihályt moziban, de maga a produkció attól még nagyon gyenge.

Az is lehet, hogy ez a normális, ez a szint a Dixi szintje Pajor Tamásostól Menyhárt Jenőstől, akkor az emberek csak élni akartak és nem bosszankodtak semmin, amíg volt ragasztó a zacskóban.

Nem éltem a hetvenes években csak keveset, a nyolcvanasban már többet, aztán a kilencvenes évektől máig már értettem a Balatont. Nem értettem meg a film alapján a múltat. Nem értettem meg Rudolf bácsi fiát, nem láttam meg Mihály szemében az özvegyet, az apát, a nagyapát, a zenét szerző 65 éves Víg Mihályt.

A filmben szánalmas a HIT gyülekezetes egymillió forintos SZDSZ-es sztori, a drónos biciklis részlet és még sorolhatnám, a nagyon rövid zenei bejátszások is nagyon felbosszantottak. Mihály, ha nézte egyáltalán a vágást, akkor a volt feleségét belassítva ábrázoló emléketűdnél mehetett ki először a vágószobából, bevert egy viszkit, és azt mondta csináljátok, ahogy akarjátok, nem érdekel. El van ez egész baszva. A film végén majdnem felépül egy pottyantós budi is, jelentsem ez bármit.

Lehet egymás után be kellett volna sorban rakni a snitteket és egy hét órás filmet kellett volna csinálni a nyersanyagból? Tarr Béla rendezésében. Franc tudja.

Hiány akkor van, ha valami nincsen meg.

Mégsincs hiányom, mert akkorában láttam végre Mihályt a vásznon a Corvin moziban, amekkora. Mihály nagy ember.

A Balaton zenekar élén Mihállyal kéthetente játszik a Hunniában, ott katarzis is van, olyan megmagyarázhatatlan valami történik, amit ezek a lassú és néha gyorsabb több évtizedes dalok okoznak 2022-ben. Is. A film próbálkozott Hunniás részletekkel, de visszaadni nem tudta, mit jelent Mihály, mit jelent a Balaton ott kéthetente.

Isten éltessen Mihály!

Ott torony volt, rendező: Kécza András, szereplők: Víg Mihály, magyar portréfilm/dokumentumfilm, 2022, 103 perc (12)

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak